Dette er ekspertens plantetips

PORSGRUNN (NRK): Flere og flere hobbygartnere dukker opp i hagene nå som sola begynner å ta tak. Her er ekspertenes tips for når og hvordan plantingen skal skje.

Bjarne Andre Deila Bryn ved Bryns blomster i Porsgrunn gir deg en kort innføring i blomsterplanting.

– Kundene spør etter planter som tåler litt nattefrost. Vi er i den sesongen nå. Vi kalte noe for jernnettene tidligere, frem til 17. mai. Etter det kunne man plante, sier Leif Bryn ved Bryns blomster i Porsgrunn.

Herder plantene

Han kikker på kalenderen og forteller at man i 50 år alltid har fått et storinnrykk av kunder 7. og 8. mai, mens årets hageplantere begynte 3. mai.

Han har vært over 40 år i bransjen, og opplever nå at de gamle jernnettene er borte. Klimaet har blitt mildere. Og i disse dagene kommer også varmen, selv om nettene kan være lumske.

Leif Bryn

Leif Bryn har vært i blomsterbransjen i mange år, og sett hvordan klimaet og kundenes ønsker har forandret seg.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Vi har herdet plantene - altså gjort dem gradvis vant til været ved å senke temperaturen i gartneriet, slik at de skal tåle overgangen. En del planter tåler mer enn andre, men flittiglise, tåretre, lobelia og andre tandre planter ville jeg ventet med til etter 17. mai, sier han.

Miljøvennlige blomster

I gamle dager var det pelargonia, margeritter, stemorsblomster og petunia. Det har endret seg veldig. Før var folk kanskje bare opptatt av plantene, men nå selges det vel så mye jord.

– Og før skulle alle ha blomster som sto opp i bedene sine. I dag skal de ha planter som henger i krukker, sier Bjarne Andre Deila Bryn.

Han er daglig leder i gartneriet og blomsterbutikken. Han forteller at det går mye av blomster med pastellfarger.

– Også miljøvennlige blomster er noe folk er mer og mer opptatt av. Det er også fokus på å plante selv ting man kan spise, sier Bjarne Bryn.

Tre gode råd

Han har tre enkle råd til alle som ønsker å pynte opp hagene sine i tiden som kommer:

  • Bruk god jord
  • Bruk gode planter
  • Husk å vanne

– Og ut over sommeren må du snakke litt med blomstene, mens du kniper av slik at de ikke blir lange og slengete, skyter Leif Bryn inn.

  • I videoen øverst i saken viser Bjarne Bryn oss hvordan vi skal plante.
Bil med blomster

Bilene fylles med planter utenfor Bryns blomster i Porsgrunn.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK