Hopp til innhold

Dette er de mest populære hunde– og kattenavnene

Vi elsker kjæledyrene våre, enten de er hunder eller katter. Men kjært barn har mange navn.

Katt og hund.

VI DIGGER DYRENE VÅRE: Hunder og katter har de siste årene fått mer menneskelignende navn.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Akkurat som med babynavn så er det trender for hvilke navn vi velger til hundene og kattene våre. Finner du navnet på hunden eller katten din på lista under?

Luna var i 2023 fremdeles det mest populære navnet både for tisper og hunnkatter, mens Milo holdt stand som toppvalg for hannhunder, og Simba for hannkatter.

Navneforsker Ivar Utne

Ivar Utne er navneforsker ved Universitetet i Bergen.

Foto: Marit Stensby / NRK

Ivar Utne er navneforsker ved Universitetet i Bergen. Han har sett på listene og sier at det er få rene dyrenavn.

– Folk har gitt navn til kjæledyrene som de også kunne gitt til barna sine. Blant de ti mest populære hundenavnene er det åtte jentenavn og seks guttenavn, og sju for begge kjønn blant kattene, sier han til NRK.

Han sier at Max, Leo, Mio, Felix, Lucy, Kira og Mia fungerer like bra som navn på både barn og dyr.

Hund og katt

Disse er ikke som hund og katt, men veldig gode venner.

En del av familien

Utne peker på at det i de siste årene har blitt mye mer vanlig å gi kjæledyrene navn som også kunne fungert som navn på barn.

– Jeg ser at førsteplassen for både hunnkatter og tisper er Luna. Det er også et navn som et barn kunne hatt. Og det passer jo fint med betydningen som er lun og rolig.

Tispenavnet Lykke klatret i fjor til fjerdeplass, opp fra åttendeplass i 2022, mens Max klatret til andreplass for hannhundnavn. Begge navnene har økt kraftig i popularitet for barn de siste 20 årene, viser navnestatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Les også Jakten på det rette hundenavnet: – Sunny har et solskinnshumør

Sunny og Anne-Margrethe Krohg

– Selv vokste jeg opp med en hund som het Knut, men det var ikke vanlig å kalle kjæledyrene sine med menneskenavn for en del år tilbake.

Han tror noe av årsaken er at kjæledyrene har blitt en større og viktigere del av familien.

– Folk tar dyrene med på ferie, og de er opptatt av hvordan dyrene har det. Har dyrene fått sår eller skader er folk villige til å betale flere tusen hos veterinæren i stedet for å avlive dem, som mange kanskje gjorde tidligere.

Pus er for øvrig blant få rene dyrenavn som øker i popularitet. Pus klatrer på lista over både hann- og hunnkatter sammenlignet med 2022.

Hund og katt

Livet med dyr i hus er veldig hyggelig.

Foto: Rubina Butt / NRK

Hei

Takk for at du leser. Har du tips eller innspill til denne saken eller andre ting vi bør skrive om? Send meg gjerne en e-post!