De er best i landet på å sykle til skolen

PORSGRUNN (NRK): Ved Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn sykler 4 av 5 elever til skolen. Det blir det nasjonal topplassering av.

De er best i landet til å sykle til skolen

Elevene ved Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn sykler året rundt. I dag avsluttet de kampanjen «Vintersykling» med boller og vafler. Se mer i videoen over.

Michel Fouler leder På sykkel i Telemark

Michel Fouler er leder av kampanjen «På sykkel i Telemark».

Foto: Malin Nygaard / NRK

– Det er definitivt den skolen hvor det sykles mest i landet. De sykler rundt fem ganger mer enn i resten av landet, sier Michel Fouler, leder av kampanjen «På sykkel i Telemark».

Og den gode innsatsen gjør Jorunn Borge Westhrin fra fylkeskommunen stolt.

Jorunn Borge Westrin

Jorunn Borge Westhrin leder helsefremmende barnehager og skoler i Telemark fylkeskommune.

Foto: Malin Nygaard / NRK

– Det er veldig gøy at vi har en skole som er best i hele landet her i Telemark. Det er vi veldig stolte av. En aktiv skolevei er bra for helsa, bra for miljøet og bra for læring, sier Westhrin, som er leder for helsefremmende barnehager og skoler i Telemark fylkeskommune.

Avsluttet sykkelkampanje

Kjølnes ungdomsskole avsluttet kampanjen «Vintersykling» i dag med boller og vafler til alle. Og over 100 spreke elever syklet til skolen i dag.

– Om sommeren sykler jeg vanligvis hver dag, men nå om vinteren sykler jeg ikke like mye, sier Vegard Slettebakken, som går i 8. klasse ved Kjølnes ungdomsskole.

– Jeg sykler rundt tre ganger i uka. Denne uka er det mange som har syklet først og fremst for å vinne premier, forteller Janken Knudsen, som også går i 8. klasse ved skolen.

Les også: SV vil ha sykkel-skattelette

Les også: Rekordmange skader på biler etter møte med sykkel

De tre beste premiert

De tre ivrigste klassene ved skolen ble premiert. Initiativet til sykkelkampanjen står elevrådet bak, og lærerne har fulgt opp.

Janken Knudsen

Janken Knudsen er en av elevene som pleier å sykle til skolen.

Foto: NRK

– Vi har hatt kampanjer i mange år nå for å få de til å sykle, og særlig «I bike Kjølnes-aksjonen» har fått elevene til å tenne på ideen, sier lærer Carl Magne Isaksen.

Men det er ikke «bare bare» å sykle på vinterføre, forteller Janken.

– Det er litt glatt, så man må være litt forsiktig med å kjøre fort og ikke komme nær kanter. Da er det lett å falle, sier han.

– Klarte du å holde deg på sykkelen uten å falle i dag, eller?

– Ja, men jeg har gått av noen ganger der jeg vet det er glatt, avslutter han.