– Redd for fremtiden til Bluesfestivalen

– Vi aner ikke om bluesfestivalen får støtte neste år, sier en skuffet styreleder Lise Wiik . Reaksjonen kommer etter at KrF støtter Regjeringens forslag om å avvikle støtte til knutepunktfestivalene.

Notodden Bluesfestival

FRYKTER FREMTIDEN. Siden oppstarten i 1988 har festivalen på Notodden blitt en av de fremste i Europa. Nå er arrangørene redd det kan snu.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

På 1990-tallet ble ordningen med knutepunktfestivaler opprettet. I dag er det 16 festivaler som får støtte. Notodden Bluesfestivalen er en av dem, men etter at KrF har bestemt seg for å støtte Regjeringens forslag, er styreleder Lise Wiik usikker på hva som skjer.

Geir Bekkevold. Krf

Geir Jørgen Bekkevold og KrF legger noen forutsetninger til grunn for å støtte Regjeringens forslag om å fjerne Knutepunktstøtten.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Nå går vi over til en ordning som er uforutsigbar. Før visste vi hva vi kunne regne med av økonomiske midler. Det vet vi ikke nå. Derfor er jeg skuffa, sier Wiik.

Ordningen med knutepunktstøtte er konkurransevridende, mener kritikerne. Derfor må den bort. Det vil si: to festivaler skal få beholde knutepunktstøtte, nemlig Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge. Resten av pengene skal overføres til Kulturrådet, foreslår kulturminister Thorhild Widvey.

Les også:

Dette er ikke Geir Bekkevold fra KrF enig i.

– Den økonomiske biten og spleiselaget må bestå. Det må gis flerårige avtaler for å ha forutsigbarhet. Og så må vi være prinsipielle. Alle må stille likt slik at hverken Festspillene i Bergen eller Nord-Norge får noen særbehandling i forhold til de andre 14 festivalene, sier Bekkevold.

Lise Wiik

– Jeg forstår ikke hvorfor vi skal avvikle en ordning som har fungert utmerket, sier Lise Wiik.

Foto: NRK

Lise Wiik er glad for at Bekkevold legger inn noen forutsetninger for støtten, men forstår likevel ikke hvorfor ordningen skal avvikles.

Frykter kvaliteten går ned

– Hvilke grunnlag skal det være for å være knutepunktfestival? Vi aner ikke hva slags kriterier som skal legges til grunn. Iverksettes dette fra 2016, vet vi ikke om vi får penger. Dette er uforsvarlig, sier styrelederen.

Arbeiderpartiet sier nei til å avvikle knutepunktfestivalene. Det gjør ikke KrF, forteller Geir Bekkevold.

– Jeg er ikke redd for at den helhetlige tenkingen fra Kulturrådets side forsvinner. Her blir det ikke noen dramatiske endringer for knutepunktfestivalene, mener han.

Om den nye ordningen blir vedtatt, hevder Wiik det vil gå ut over Bluesfestivalen.

– Kvaliteten må nødvendigvis bli dårligere. Spørsmålet nå blir hvilke artister vi har råd til å booke. Jeg frykter at handlingsrommet blir mye dårligere.

ZZ Top på Notodden Bluesfestival 2012

ZZ Top er ett av de største band som har vært på Notodden. Lise Wiik er redd de ikke kan booke like store artister i fremtiden.

Foto: Per Ole Hagen / NRK