Hopp til innhold

CO2-topp skryter av Norcem og Yara

HERØYA (NRK): Gassnova-direktør Trude Sundset skryter av erfaringen, kompetansen og de dyktige ansatte i industrien i Grenland.

Norcem

FÅR SKRYT: Norcem i Brevik og Yara på Herøya får skryt av Gassnova-direktøren.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Sundset peker på at dette er kvaliteter som må være på plass for at Norge skal klare å få på plass et CO₂-prosjekt med fangst, transport og lagring.

Yara på Herøya og Norcem i Brevik er begge aktuelle steder for et slikt milliardprosjekt.

– Disse industriaktørene er erfarne industribedrifter. De har mye teknologikompetanse, er vant til å bygge anlegg og har mange dyktige ansatte. Det er absolutt en styrke ved disse prosjektene. Dessuten er de veldig engasjerte og interesserte. Det må til skal vi lykkes med å gjøre CO₂-fangst og -lagring, sier hun.

For å bremse ned eller forhindre de farlige klimaendringene på jorden må CO₂-utslippene ned. Det har blant annet FNs internasjonale klimapanel slått fast. Våre utslipp av CO₂ kommer først og fremst fra kraftproduksjon basert på kull, olje og gass, og ved utslipp fra industrien. Og da blir tallene store.

Les også:

Utfordring i det kommersielle

Trude Sundset

Gassnova-direktør Trude Sundset roser de to bedriftene i Grenland.

Foto: Jon Hagen / NRK

Det finnes flere måter å fange CO₂ på, enten fra røykgassen etter forbrenning, eller fra brenselet før forbrenning eller ved å brenne naturgass eller kull med ren oksygen.

Utslippene fra industri som Yara og Norcem blir spesielt interessant, for der dannes CO₂ i produksjonsprosessen. Og for å få utslippene ned, må CO₂-en fanges og lagres.

– Utfordringen ligger i det kommersielle. Det koster for lite å slippe ut CO₂ i dag. Vi er nødt til å finne ordninger og forretningsmodeller som gjør at de ikke taper konkurransen internasjonalt for produktene sine.

Norcem og Yara, sammen med forbrenningsanlegget for avfall på Klemetsrud i Oslo, er de tre alternativene for CO₂-fangst som nå jobbes med.

Til sammen kan det fanges og lagres 1,5 millioner tonn CO₂ hvert år fra disse stedene.

I konkurranse med hverandre?

Per Brevik, direktør i Norcem

Direktør ved Norcem, Per Brevik sier prosjektet er spennende å være med på.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Er disse tre stedene i konkurranse med hverandre?

– Det kommer an på hvor mye penger vi får til å gjennomføre CO₂-fangst og -lagringsprosjekter. Dersom det blir mindre penger til å bygge alle tre samtidig, vil det bli en form for konkurranse når vi skal ta beslutningen om hva vi skal investere i, sier Sundset.

Per Brevik, direktør for alternativt brensel og bærekraft i Norcem, sier til NRK at CO₂-prosjektet er spennende å være med på. Men ikke bare redder industrien verden litt, den gjør også seg selv en tjeneste, mener Gassnova-direktør Sundset.

– For industrien handler dette om å møte lavutslipp-samfunnet. De i industrien som er tidlig ute med å ta den utfordringen vil ha en fordel når prisene for å slippe ut CO₂ stiger i fremtiden.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark