Hopp til innhold

Se hvordan Breivik soner i Skien fengsel

Advokaten til Anders Behring Breivik mener at han får støtte i en rapport fra Sivilombudsmannen. I rapporten blir det sagt at soningsforholdene i høyrisikoavdelingen i Skien fengsel øker risikoen for umenneskelig behandling.

I en rapport blir det sagt at soningsforholdene i høyrisikoavdelingen i Skien fengsel øker risikoen for umenneskelig behandling.

VIDEO: Se hvordan Breivik soner i Skien fengsel. Cellene og luftegården man ser på omvisningen er identisk med slik Breivik soner. FOTO: BERIT HEGGHOLMEN

Dette er avdelingen hvor Norges best bevoktede innsatte sitter. Onsdag kom rapporten fra Sivilombudsmannen som mener at forholdene på høyrisikoavdelingen utgjør en risiko for umenneskelig behandling.

Advokaten til Anders Behring Breivik, Øystein Storrvik har gått til sak mot staten fordi han mener at hans klient blir isolert i fengselet, og at han derfor får psykiske skader.

Storrvik mener rapporten fra sivilombudsmannen som kom onsdag underbygger det han hevder.

Mener Breivik er utsatt for et urimelig press

– Vårt søksmål er bygget på det samlede trykket han er utsatt for i isolasjonen fra andre, og alle de andre dagligdagse begivenhetene som gjør at han får et helt urimelig press, sier advokaten.

Øystein Storrvik

Øystein Storrvik tok over som Anders Behring Breiviks advokat etter at Breivik sparket Geir Lippetad.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Men etter det NRK kjenner til er det innført lempninger for den innsatte. Han får blant annet han spille spill og lage mat med de ansatte én gang i uken i et fellesskapsrom.

Fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug i Skien fengsel vil nå gå gjennom rapporten.

– Det er viktig for oss at en tilsynsmyndighet ser på hvordan vi forvalter samfunnsoppdraget vårt, så jeg er positiv til rapporten, sier Borhaug.

Slipper håndjern utendørs

Etter det NRK erfarer kan Breivik bevege seg fritt innenfor de cellene han disponerer, og kriminalomsorgen har begrenset bruken av håndjern.

Breivik slipper også å bruke håndjern når han er i luftegården.

Men fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug ønsker ikke å kommentere Behring Breivik spesielt.

– For alle avdelingene har vi en kontinuerlig vurdering av om vi må endre på det sikkerhetsregimet som er aktuelt per dags dato. Vi er særlig oppmerksom på det med å forebygge soningsskader, sier han.

Spørsmålet er nå hvordan advokaten tror pårørende og etterlatte reagerer på klientens stadig krav om bedre soningsforhold.

– Jeg tror det er en stor belastning for de etterlatte og pårørende å i det hele tatt høre navnet hans, så det har jeg stor respekt for, sier advokat Øystein Storrvik.