Bøndene har fått ja til å treske om natten

Bøndene i Vestfold gis adgang til natt- og helgearbeid under årets innhøsting.

Kornhøst Røyken 2015

SESONG: Bøndene er avhengige av å høste når været tillater det. (arkivbilde)

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er store verdier som står på spill. Været gjør at vi ikke kan treske hver dag. Da gjelder det å utnytte de vinduene vi får. Vi ønsker ikke å arbeide sent, men hvis det er meldt dårlig vær er det viktig å få inn korn, sier leder i Vestfold bondelag, Thorleif Müller.

Han sier folk ikke trenger å bekymre seg for at adgangen til helge- og nattarbeid skal misbrukes.

Flere klager

– Jeg tror bøndene også helst ønsker å sove, men når det er viktig er det greit at vi har en forståelse med politiet om hva som er greit.

Uttalelsen fra politiet kommer etter et møte med Vestfold bondelag. Frank Gran, som leder ordensseksjonen ved Tønsberg politistasjon, sier bakgrunnen er at det kom en del klager i fjor.

– Det var også noen som tok direkte kontakt med bønder i regionen. Bøndene har forklart at ingen er tjent med å jobbe om natten, men at det i perioder kan være nødvendig.

– En av politiets oppgaver er å legge til rette for lovlig arbeid. Vi mener at dette havner i denne kategorien, fortsetter Gran.

Frank Gran

VIKTIG JOBB: Frank Gran tror folk har forståelse for at innhøstingen er viktig for bøndene.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Han mener, i likhet med Müller, at det er viktig å presisere hva som er greit.

– Vi ønsker å forebygge konfliktsituasjoner. Dette arbeidet er viktig med tanke på å få inn gode råvarer, som igjen kommer publikum til gode.

Skal ta hensyn

Selv om været i perioder kan gjøre det nødvendig å arbeide til tider der folk flest forventer ro, lover Thorleif Müller at bøndene i fylket skal vise så mye hensyn som mulig. Blant annet ved å begrense kjøring med traktor i perioder med mye trafikk på veiene.

– Jeg kan ikke love at vi aldri gjør det, men vi skal legge godviljen til.