Hopp til innhold

B-prøven også positiv

Også B-prøven til sprangrytteren Tony Andre Hansens hest Camiro var positiv.

Tony Andre Hansen
Foto: BOBBY YIP / SCANPIX

Det opplyser Det internasjonale ridesportforbundet (FEI).

LES OGSÅ: Slakter sikkerheten i OL-stallen

Norsk hest dopingtatt

SE VIDEO: - Tony André landet på Gardermoen

Fire hester ble utestengt fra konkurransen på grunn av doping.

De tre andre hestene representerte Tyskland, Irland og Brasil. Tyskerne fikk beskjeden dagen før sprangfinalen, de tre andre torsdag, samme dag som sprangfinalen.

Hansen fikk beskjed tre timer før starten på konkurransen.

Resultatet kan føre til at Norge mister sin bronsemedalje fra lagkonkurransen i OL, der Tony Andre Hansen, Geir Gulliksen, Stein Endresen og Morten Djupvik overrasket en hel hesteverden

Bevis og skriftlige innlegg skal legges fram fra hver av rytterne og en domstol med tre medlemmer fra FEI er opprettet, opplyser det internasjonale ridesportforbundet. Saken skal opp i Lausanne neste uke.

Panelet vil da, på bakgrunn av bevisene, avgjøre om rytterne skal straffes, heter det videre.

Ulovlig salve

Hesten Camiro skal ha avlagt positiv dopingprøve etter lagkonkurransen i sprangridning.

A-prøvene av hestene er blitt analysert på laboratoriet ved Hongkong jockeyklubb. Etter de nye reglene kan ekvipasjer bli utestengt før B-prøven er analysert.

Det skal ha blitt brukt en ulovlig salve, Capsaicin, på beina, ble det først meldt, men Hansen stilte seg uforstående til dette, siden hesten ikke har hatt behov for salver da den har vært helt frisk og fin.

Mange hester testet

Under pressekonferansen kom det fram at stoffet ble avslørt etter at urinen og blodet ble testet på hestene. Hestene som ble testet ble tilfeldig valgt, samtidig ble det trukket en hest fra hvert lag i lagkonkurransen.

Salven har alltid vært forbudt å bruke, men det er først nå nylig at labaratoriene har hatt teknologien til å avsløre om stoffet har blittt brukt.

Tony Andrè Hansen fikk sjokk da hesten hans Camiro ble tatt for doping.

- Jeg er sjokkert, og har ingen forklaring på hvordan hesten kan ha testet positivt på dette stoffet, sa han da prøven var positiv.

Vil anke?

En av de norske som fikk delta i den individuelle konkurransen, Morten Djupvik, sa at det norske laget vil anke avgjørelsen hvis B-prøven var positiv.

- Det er absurd. Jeg er sikker på at vi vant medaljen på lovlig måte. Hvis B-prøven viser seg å være positiv, kommer vi til å anke. Vi vil forfølge denne saken så langt vi kan, sa Djupvik.

Hansen selv var bare trist.

- Det er selvsagt en ganske tøff opplevelse, og nedturen fra mandagens konkurranse er voldsom. Nå gjelder det bare å samle seg og finne ut hva som egentlig er skjedd, sa Hansen