NRK Meny
Normal

Norsk hest dopingtatt

Tony André Hansens hest, Camiro, har avlagt en positiv dopingprøve.

Tony André Hansen og Camiro
Foto: MIKE CLARKE / AFP

Tony André Hansen

Tony André Hansen var best av alle i kvalifiseringen.

Foto: CAREN FIROUZ / REUTERS

Det internasjonale hestesportforbundet melder at fire hester er utestengt fra konkurransen på grunn av doping.

De tre andre hestene representerer Tyskland, Irland og Brasil. Tyskerne fikk beskjeden onsdag, de tre andre torsdag, samme dag som sprangfinalen.

Hansen fikk beskjed tre timer før starten på konkurransen.

Norge kan nå miste OL-bronsen i sprangridning.

Les: Rir for ny OL-medalje

Ulovlig salve

Hesten skal ha avlagt positiv dopingprøve etter lagkonkurransen i sprangridning mandag.

A-prøvene av hestene er blitt analysert på laboratoriet ved Hongkong jockeyklubb. Etter de nye reglene kan ekvipasjer bli utestengt før B-prøven er analysert.

Det skal ha blitt brukt en ulovlig salve, Capsaicin, på beina, ble det først meldt, men Hansen stilte seg uforstående til dette, siden hesten ikke har hatt behov for salver da den har vært helt frisk og fin.

Mange hester testet

Under pressekonferansen kom det fram at stoffet ble avslørt etter at urinen og blodet ble testet på hestene. 15 hester ble testet, og flere skal bli testet i kveld. Det ble også sagt at salven ikke ble funnet på beina til hestene.

Hestene som ble testet ble tilfeldig valgt, samtidig ble det trukket en hest fra hvert lag i lagkonkurransen.

Salven har alltid vært forbudt å bruke, men det er først nå nylig at labaratoriene har hatt teknologien til å avsløre om stoffet har blittt brukt.

Tony André Hansen

Tony André Hansen med bronsemedaljen.

Foto: Kin Cheung / AP

A-prøvene av hestene er blitt analysert på laboratoriet ved Hongkong jockeyklubb. Etter de nye reglene kan ekvipasjer bli utestengt før B-prøven er analysert.

FEI fortalte at de foretrekker å utestenge mistenkte utøvere heller enn å senere måtte ta fra dem medaljen.

- Veldig synd

Toppidrettssjef Jarle Aambø synes det er leit og trist med den norske dopingsaken i sprangridning.

- Det er veldig synd for rytteren som ikke får starte, men det finnes et regelverk, og alle må selvfølgelig følge de reglene som gjelder, sa Aambø til NRK.

Det er en helt ny type dopingsak som har rammet den norske troppen. Vi jobber i Olympiatoppen aktivt overfor utøverne med antidoping, men her har vi med hester å gjøre, og det gir oss helt nye utfordringer, sier Aambø til NRK.

Dramatiske meldinger

Det kom flere dramatiske meldinger tidligere torsdag.

I følge kilder i Hong Kong skal samtlige hester i formiddag blitt sjekket av en varmesøkende maskin. Dette medførte at syv hester fikk startnekt. Dette skal igjen ha ført til at samtlige ryttere i dagens konkurranse trakk seg i protest mot maskinen som de mente ikke var tilfredsstillende.

Høy temperatur kan være en indikasjon på bruk av den ulovlige salven som øker blodsirkulasjonen og fungerer som varmesalve.

Startlisten var også en stund fjernet fra arrangøren. Nå er imidlertid startlisten tilbake igjen, uten Tony Andre Hansens og de tre andres navn på listen.

Tyfon-sesong

Det er ikke bare dopingsaken som skaper dramatikk i hesteleiren.

Tyfonen Nuri er på vei til Hong Kong før dagens sprangridningsfinale, men arrangørene garantererte tidligere at torsdagens OL-finale skulle gå som planlagt.

- Vi vil vurdere å oppgradere stormvarselet fra nivå 1 til nivå 3, ettersom stormen ventes å komme veldig nær Hongkong i kveld og i morgen. Vi regner med kraftig regn, sa Cheng Cho-ming ved meteorologisk institutt i Hongkong.

Tyfonen Nuri har passert Filippinene og Taiwan og kommer til å streife Hong Kong fredag. Tyfonen har krevd flere menneskeliv.

Stormen var natt til torsdag 45 mil fra Hongkong og nærmet seg med en fart på om lag 14 kilometer i timen. I ytterkant av stormen er det ruskevær med kraftig regnvær og sterk vind.

August måned er tyfonsesong og også rett før OL startet ble byen rammet av en storm.

Da ble store deler av millionbyen nærmest lukket, noe som førte til at flere av hestene ble forsinket.

Spekulasjoner om utsettelse

- Vi overvåker situasjonen nøye, men foreløpig et det ikke noe som tyder på at det vil bli noe problem, sa arrangørens talsmann Mark Pinkstone.

Det ble likevel lagt planer i tilfelle været skulle forverre seg, og arrangøren sa at sprangridningen kunne arrangeres enten fredag eller lørdag.

Norge tok en sensasjonell bronsemedalje i lagkonkurranse og det var en sjanse for at Hansen kunne ta medalje, også individuellt.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal