Hopp til innhold

Etterlyser nasjonale retningslinjer for 17. mai-feiringen

Lederen for 17. mai-komiteen i Kristiansand mener man ikke kan sitte på hver sin tue og finne løsninger for nasjonaldagen. I flere byer er man åpne for at årets feiring kan bli annerledes.

17. mai

I Oslo blir det folketett under nasjonaldagsfeiringen.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Forrige uke satte regjeringen inn de strengeste tiltakene i Norge i fredstid for å begrense smittespredning. Det innebærer blant annet at alle kultur- og idrettsarrangementer er avlyst, og folk oppfordres til å holde avstand når de er ute.

Restriksjonene gjelder i første omgang i 14 dager, men kan forlenges, opplyste statsminister Erna Solberg da.

Det er foreløpig uklart hvordan det skal være forenlig med barnetog og andre 17. mai-arrangementer som pleier å samle store folkemengder.

I Trondheim tror lederen for 17. mai-komiteen, Sissel Trønsdal, at feiringen i år blir annerledes.

– Det som antageligvis vil skje er at vi vil få en annerledes 17. mai enn vi har planlagt for, sier hun.

Etterlyser nasjonale retningslinjer

Trønsdal regner med det vil komme nasjonale retningslinjer for dette.

I Kristiansand er lederen for 17. mai utvalget, Mira Svartnes Thorsen, tydelig på at det må komme føringer fra nasjonalt hold. Hun har hatt møter med kommuneoverlegen i Kristiansand og sett at Folkehelseinstituttet sier til avisen Fædrelandsvennen at disse tiltakene må vare lenge.

Mira Svartnes Thorsen

Mira Svartnes Thorsen, leder for 17. mai-utvalget i Kristiansand, etterlyser nasjonale retningslinjer for nasjonaldagsfeiringen.

Foto: Henriette Falkum

– Vi må tenke alternativt når det gjelder 17. mai. Nå er vi litt i stuss, sier hun og legger til at 356 kommuner ikke kan sitte på hver sin tue og finne løsninger.

– Vi trenger noen retningslinjer fra sentralt hold for å ta denne avgjørelsen på en god måte, mener hun.

– 17. mai må også bli i en dugnad

Hun ser flere muligheter både for at budsjettene kan brukes i næringer, som kulturlivet som er rammet av konsekvensene av koronatiltakene. De beskriver hun som kreative folk som kanskje kan se andre løsninger.

– Vi er midt i en av Norges aller største dugnader, og 17. mai må også bli i en dugnad i år, mener hun.

Helsedirektoratet opplyser til NRK at det foreløpig er for tidlig å si noe om hvilke tiltak som vil være satt i gang 17. mai.

I Bergen har de hatt møter med kommunen, komiteen, politi, brannvesen og flere andre etater for å diskutere dette, og foreløpig er ingenting avlyst.

– Vi planlegger fortsatt som normalt, men er forberedt på å avlyse de store arrangementet på kort varsel. Vi forholder oss selvsagt fortløpende til direktiver og råd fra Bergen kommune og nasjonale helsemyndigheter, sier Erik Næsgaard, leder av 17. mai-komiteen i Bergen.

Han legger til at endelig avgjørelse tas i samarbeid med Bergen kommune.

Forholder seg til helsemyndighetenes råd

I Bodø fortsetter de planleggingen av vanlig nasjonaldagsfeiring, men leder i 17. mai-komiteen Ali Horori sier at de til enhver tid forholder seg til helsemyndighetenes råd i denne situasjonen.

Han håper likevel at situasjonen bedrer seg slik at feiringen blir som før.

– Det er lov å være optimist, sier han.

– Uansett skal vi ikke gjøre noe som går på bekostning av tryggheten og sikkerheten til våre innbyggere, avslutter han.

I Oslo åpnet byrådsleder Raymond Johansen for at det kunne bli alternativ feiring av 17. mai, allerede forrige uke.

Oslo Bystyrets sekretariat opplyser til NRK at det er for tidlig å si noe om hvordan gjennomføringen blir nå. Den vurderingen gjøres av kriseledelse i Oslo kommune, i samråd med nasjonale helsemyndigheter.

I Stavanger opplyser kommunen at ingenting er bestemt ennå, men sier til Stavanger Aftenblad at med dagens situasjon vil 17. mai i praksis bli avlyst.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.