Hopp til innhold

Andreas gikk opp og ned 24 kilo på tre måneder – med vilje

Andreas Gustavsen ville motivere kundene sine, og gikk med vilje opp 24 kilo på en knapp måned. To måneder senere er sixpacken på plass igjen.

Andreas Gustavsen driver firmaet Korsvei og vekst - Gustavsen i Skoppum. Han gikk kraftig opp i vekt med vilje, for så å gå raskt ned i vekt igjen. Målet var å motivere og inspirere kundene.

Andreas Gustavsen gikk kraftig opp i vekt med vilje, for så å gå raskt ned i vekt igjen. Målet var å motivere og inspirere kundene.

Foto: Privat

Andreas Gustavsen bruker tittelen personlig veileder.

Han tok fatt på oppgaven med å spise seg opp i vekt 26. november i fjor. Den 30. desember hadde han gått opp hele 24 kilo på en knapp måned. Dermed gikk han i gang med en diett, som tok han raskt ned de samme kiloene.

– Den 28. februar kom jeg i mål, forteller han til NRK.

Prosessen er blant annet dokumentert med daterte avisforsider, fotografert sammen med en stadig voksende, og senere minkende, magestørrelse.

– Men hvorfor gjør du dette?

– Jeg har prøvd å vise folk hva som er mulig. Både når det gjelder å legge på seg og dra av seg fett. Det var i all hovedsak for å motivere og inspirere kundene mine, sier Gustavsen, som driver firmaet Korsvei og vekst – Gustavsen fra sitt hjemsted på Skoppum i Vestfold

Spiste sunt, men mye

Den som tror at han stappet i seg pølser og godteri for å gå raskt opp i vekt, må tro om igjen.

Han spiste relativt sunn mat, med unntak av det han kaller noen helt vanlige utskeielser i løpet av jula.

– Mye havregryn med melk og banan. Det handlet stort sett om større mengder. Jeg har en uhorvelig matlyst.

Lokalavisa Gjengangeren omtalte prosjektet først.

Ikke for hvem som helst

Han hadde oppfølging av lege underveis i prosjektet sitt, og tror ikke han har vært fysisk skadelidende som følge av at badevekten har fått noen helt nye opplevelser de siste månedene.

– Jeg hadde god helse gjennom hele prosjektet. Alle mine objektive helseindikatorer var på stell, sier Gustavsen, som likevel er forsiktig med å anbefale fremgangsmåten til hvem som helst.

– Man er nødt til å starte med et besøk hos legen før man setter i gang med noe slikt.

Det er heller ikke hovedpoenget at alle skal gjøre det samme som han. Det handler først og fremst om å vise at det meste er mulig om motivasjonen er god nok, mener Gustavsen.

– Jeg er på en måte brøyteplogen. Jeg har forsøkt å motivere, noe jeg til dels også har klart. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på dette.

Han må imidlertid skuffe dem som er ute etter et generelt stalltips for å gå ned i vekt.

– Mitt mantra er skreddersøm. Jeg må ta individene i betraktning, og har ikke noen generelle betraktninger.

Usikker på effekten

Solfrid Bratland-Sanda er professor i fysisk aktivitet og helse ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun syns Gustavsens metode er ekstrem.

– Han sier at han vil motivere og inspirere kundene sine, samtidig som han fraråder å gjøre som ham. Da sitter vi igjen med at han viser at det er viktig med sosial støtte når du skal gjennomføre en livsstilsendring. Det kunne han fått fram på andre og mindre ekstreme måter, sier professoren.

Solfrid Bratland Sanda

Solfrid Bratland-Sanda sier Gustavsens metode kan få deg til å legge på deg mer enn du tok av i første omgang. Bratland-Sanda er professor i fysisk aktivitet ved Universitetet i Sørøst-Norge, avdeling Bø.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bratland-Sanda sier det er stor forskjell på varig og kortvarig vektnedgang. Hun er bekymret for at folk som vil gå varig ned i vekt, kan bli forvirret av Gustavsens prosjekt.

– Jeg er derfor skeptisk til hvor inspirerende og motiverende dette stuntet er for å hjelpe folk til varig vektendring.

Hun advarer også om at slankemetoden kan føre til at du legger på deg mer etterpå.

– Vi vet at veldig rask vektreduksjon som regel ikke varer over tid. De aller fleste som går raskt ned i vekt, de går også opp i vekt. Enten det samme som de gikk ned, eller mer. Det finnes veldig mye kunnskap om hva som vil ha effekt når man skal få til en varig vektreduksjon. Og det er ikke denne her typen stunt.

Gustavsen konstaterer at det finnes mye forskjellig forskning, og mange ulike oppfatninger om temaet.

Han understreker at han verken anbefaler folk å gå sakte eller fort ned i vekt, uten å gå veien om en lege.

– Det er godt mulig jeg kunne gjort det på en annen måte sosialpsykologisk, for å appellere til et bredere lag av befolkningen. På den annen side tror jeg ikke det har noen negativ påvirkning på dem som ikke har latt seg motivere heller, sier han til NRK.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark