Hopp til innhold

– Vært et problem i flere år

Politiet mener at dem som bruker hurtiggående båter til og fra serveringssteder i Tjøme-skjærgården utgjør et eget miljø.

Eget båtmiljø

Natt til lørdag skjedde det igjen i Tjøme-skjærgården. På vei hjem fra restaurantbesøk i Sandøysund traff den hurtiggående båten en holme, og en av de tre om bord omkom. Båtføreren har i avhør innrømmet å ha kjørt med høy promille.

Leder for sjøtjenesten i Vestfold politidistrikt, Morten Skarpaas

Skarpaas sier skjærgården i det området er en utfordring.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Politiet i Vestfold mener at de som bruker hurtiggående båter til og fra serveringssteder i Tjøme-skjærgården utgjør et eget miljø, hvor ekstremt raske båter, oftest av den eksklusive, norskproduserte typen Goldfish, er fellesnevneren.

– Det har vært et problem gjennom flere år, og de par siste årene har vi lagt stor vekt på å forebygge akkurat det. På fredager og lørdager har politibåten hatt som fast oppdrag å ligge å forebygge i det farvannet, sier leder for sjøtjenesten i Vestfold politidistrikt, Morten Skarpaas.

– Du sier det er et miljø, hva tenker du på da?

– Vi er kjent med at det er en gjeng med menn i alderssegmentet rundt 50 år, som har raske båter og som tidligere, i større grad enn nå, kjørte etter å ha inntatt middag og drikke på «Blå Brygge». Vi har sågar også hørt at de har kjørt om kapp for å komme først inn til Tønsberg havn, forklarer Skarpaas.

– Rart de tør

Skader på båt etter dødsulykke Hvasser

Skadene på båten er godt synlige.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Merkene etter sammenstøtet med Kongsholmen er tydelige på siden av båten. Akterut er propell og drev revet av.

Farvannet er en utfordring for småbåtbrukere, selv i dagslys og uten promille, mener politiet.

– I vårt distrikt er det en maksimal hastighet på 30 knop. Det er innført for å slippe å ha disse superraske båtene i området vårt, sier Skarpaas og legger til:

– Skjærgården vår inneholder mye skjær og steiner, og jeg syntes det er kjemperart at noen i det hele tatt tør å kjøre hurtiggående båt, i mørket, når man har drukket, avslutter han.

Tragisk

Daglig leder ved restauranten Den blå brygge, Erik Thorbjørnsen, sier til NRK at han ikke kjenner til et slikt miljø.

– Først og fremst vil jeg si at denne saken er tragisk. Et slikt utfall er helt forferdelig. Våre tanker går spesielt til barna som er involvert, sier Thorbjørnsen.

Han forteller at han ikke legger seg opp i hva slags båter gjestene kommer til restauranten i, og at de heller ikke nødvendigvis legger til rett utenfor.

– Sånn eller sånn båt har jeg ikke greie på, sier Thorbjørnsen, og legger til:

– Ja, det er tider hvor vi som personale er betenkt for hvordan folk kommer seg hjem. Noen ganger har vi også kommentert det, prøvd å si ifra på en hyggelig måte, avslutter han.