Hopp til innhold

– Utvisning i skolen bør forbys

Professor mener at skoler som utviser elever bryter loven.

Klasseromsundervisning

Illustrasjonsbilde.

Foto: Åserud, Lise, Lise Aaserud / SCANPIX

– Når det åpnes for at det kan utvises en elev, er det et nederlag for norsk skole.

Det mener dosent og professor Marie-Lisbeth Amundsen ved institutt for pedagogikk ved høyskolen i Buskerud og Vestfold.

Marie-Lisbeth Amundsen

Dosent og professor Marie-Lisbeth Amundsen ved institutt for pedagogikk ved høyskolen i Buskerud og Vestfold.

Foto: Privat

Bakkeåsen skole i Åsgårdstrand

Bakkeåsen skole i Åsgårdstrand er en spesialskole for ungdom med sosiale og emosjonelle vansker.

Foto: Helena Rønning / NRK
– Vi sier at vi skal være en inkluderende og tilrettelagt oppvekstarena. Når det stadig gis det mulighet for at det går an å ekskludere en elev. Det er et paradoks.

Les også:

– Lovbrudd

Amundsen har akkurat publisert en studie der hun har intervjuet 20 elever som har gått på spesialskole på grunn av sosiale og emosjonelle vansker.

Alle trivdes svært godt på spesialskolen der voksentettheten var stor, men de av elevene som ble sinte og brukte vold i da de gikk vanlig ungdomsskole forklarte handlingen med mangel på mestring.

– Det å ikke meste hverken faglig eller sosialt er forferdelig tøft. Dette truer ungdommens selvbilde og integritet. Blir man hard presset er det klart at man reagerer enten ved å bli utagerende eller innagerende, sier Amundsen.

Hun mener at skoler som utviser elever bryter loven.

– Det står i loven at alt annet skal være prøvd før en utvisning. Det tolker jeg som at det ikke bør være lov å utvise for det er aldri sånn at man har forsøkt alt.

Stakk av fra skolen

Ferdinand går på Bakkeåsen skole i Åsgårdstrand som er en spesialskole for ungdom med sosiale og emosjonelle vansker.

Før han begynte her var han en som ikke fikset å gå på skolen med så mange mennesker. Han ble ikke utvist, men stakk gjerne av.

Rektor Bakkeåsen skole

Rektor på Bakkeåsen Morten Finnebråten sier at han noen ganger må utvise elever.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Jeg var rastløs og kunne ofte bare finne på tull. Ofte gikk jeg ut for å få frisk luft og da hendte det at jeg stakk av. Jeg hadde det ikke noe bra, jeg gikk glipp av masse undervisning, men jeg tenkte ikke over det der og da, sier Ferdinan.

Utviser sjeldent

Rektor på Bakkeåsen Morten Finnebråten sier at han noen ganger må utvise elever, men at det må til for at elevene skal forstå at det er sanksjoner for uønsket adferd.

– Vi prøver å være i forkant av konflikter og vi prøver å snakke mye med hver enkelt elev. Likevel kan ungdommene bli hissige og da gir en utvisning en tenkepause, pluss at det viser de andre elevene at det finnes konsekvenser for deres handlinger, sier Finnebråten.