NRK Meny
Normal

Flere utvist fra videregående skole

Stadig flere elever utvises fra de videregående skolene i Østfold på grunn av vold, mobbing eller rusmisbruk i skoletiden.

Rektor Jens Nicolaisen ved Fredrik II videregående skole
Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Fram til for to år siden var det vanlig at en eller to elever ble utvist for resten av skoleåret, så økte dette det tre saker hvert år i 2006 og 2007.

Hittil i år har fylkespolitikerne behandlet seks saker om bortvisning for resten av skoleåret. Fire av dem endte med utvisning.

Grove saker

- De elever som blir vurdert bortvist for resten av skoleåret, er elever som har brutt skolereglementet veldig grovt. Det kan være snakk om grov vold og narkotikamisbruk, sier Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet.

Han er en av tre fylkespolitikere som sitter i forhandlingsutvalget og vurderer utvisningsakene.

I det uvisse

Det høye tallet bekymrer fylkespolitikerne som har ansvar for de videregående skolene. Administrasjonen har laget en rapport, men uten klare konklusjoner. Den kan ikke vise til noen enkle forklaringer på økningen og det er uklart om dette er starten på en utvikling eller om det er tilfeldig.

"Fylkesrådmannen vurderer det uansett som nødvendig å se på hva som kan gjøres av forebyggende tiltak overfor elever som reagerer med negativ adferd", står det i rapporten.

- Må reagere

Wiborg synes også det er nødvendig å reagere på de verste tilfellene.

- Jeg og Fremskrittspartiet mener at elever som utsetter elever for grov vold, eller selger narkotika på skolen, har ikke noe der å gjøre, sier Wiborg.

Han mener også at ofrene for vold skal slippe å måtte gå på skole med overgriperne.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.