Hopp til innhold

– Det er nok ganske mange der ute

Om mildværet fortsetter, går brunsneglenes overvintring uten problemer.

Brunsnegle

(arkivbilde)

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Østlands-Posten skriver i dag om en klasse ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik som har forsket på brunsnegler. Elevene tror at vi kan vente oss mange brunsnegler i år fordi vinteren har vært så mild.

Berit Viken ved Gjennestad gartnerskole i Stokke er enig.

– Sneglene hadde en god høst, sett fra sneglenes ståsted. De hadde en mild, lang og våt høst. De rakk nok å utvikle ganske mange små sneglelarver som overlever vinteren. Vi har ikke hatt skikkelig barfrost, så det er nok ganske mange der ute, sier hun til NRK.no.

– Hvis vi får kulde nå, vil det hjelpe?

– Det beste er barfrost, så hvis snøen blir borte og vi får en kuldeperiode på våren, så vil nok noen av de gå med. Men mange gjemmer seg i gress, tuster, komposthauger og kvist og kvast og overlever sikkert noen kuldenetter også.

– Hva kan vi gjøre for å redusere sneglepopulasjonen?

– Jeg tror vi må satse på at naturen har noen metoder på lur. Nå har vi prøvd forskjellige tiltak i mange år, og det ser ikke ut til å hjelpe så veldig mye.

Les også:

Vinteren er ikke over ennå

Informasjonsmedarbeider ved Bioforsk Plantehelse Erling Fløistad sier at brunskogsneglene allerede har dukket opp flere steder i landet.

– Det betyr ikke noe annet enn at det er varmt i været. De sneglene som kryper fram nå, vil sannsynligvis dø, sier han til NRK.no.

Det trenger altså ikke være grunn til bekymring riktig ennå.

– Dersom den milde vinteren fortsetter og vi i tillegg får en fuktig forsommer, da kan det bli mye snegler. Så langt ligger det an til en god overvintring for sneglenes del, men det er fortsatt et par måneder igjen av vinteren, sier han.

Kampen mot brunsneglene

Flere velger å prøve det biologiske middelet «nematoder» i kampen mot sneglene. Middelet består av små rundormer som sammen med bakterier, kan drepe sneglene.

– Nematoder kan brukes, men da må de brukes på riktig måte. De tåler ikke ultrafiolett lys, så nematodene må spres utover når det er mørkt ute, sier Berit Viken.

Elevene i Larvik mener nematodene fungerer best når sneglene er små. – Det er riktig, sier Viken og fortsetter:

– De store sneglene klarer nok å leve en stund med nematodeangrep i kroppen. Hvis du blander nematodene sammen med litt oppskåret, godt moden frukt og legger dette ut på skyggefulle steder hvor du vet at sneglene er, så får du best effekt.

Les også: