Hopp til innhold

Vær rask - bli kvitt sneglene

Det fuktige været får den utskjelte iberiasneglen til å våkne til liv. Men er du raskt ute, slipper du kanskje å få hagen full av snegler i sommer.

Snegle

Den lange vinteren tok knekken på mange, men ikke alle brunskogsnegler. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Barfrost i vinter har gjort sitt til at færre snegler har overlevd flere steder i landet.

Men: Det fuktige været de siste dagene har skapt optimale forhold for iberiasneglen.

Skal du unngå å få hagen full av bløtdyrene, som også går under navnet brunskogsnegler, må du ta affære nå, råder ekspertene.

Bittesmå snegler

Det store problemet med sneglene som kryper frem nå, er at det ikke er lett å få øye på dem.

– Mange av sneglene er bittesmå så du knapt kan se de så gå med lupe i hagen din, sier Jorunn Amdal i Det Norske Hageselskap, interesseorganisasjon for hageinteresserte i Norge.

Amdals tips er derfor å sjekke hagen grundig.

– Løft på steiner, plankebiter, blomsterpotter og ellers rusk og rask i hagen som sneglene kan gjemme seg i. Sneglene trives best i fuktige og skyggefulle deler av hagen, forklarer Amdal til NRK.no.

Og vil du kvitte deg med sneglene, holder det ikke å sjekke hagen bare én gang.

– Dette må du gjøre hver eneste dag dersom du skal ha sjanse til få kvitte deg med de slimaktige vesenene.

Iberiaskogsnegl

Mange bruker middelet «nematoder» i kampen mot sneglene, men dette fungerer dårlig på store snegler.

Foto: Arild Andersen/Bioforsk

Effekt kun mot små snegler

Når du først har funnet sneglene, finnes det flere måter å kvitte seg med dem.

Mange bruker det biologiske middelet «nematoder» i kampen mot sneglene. Middelet består av små rundormer som sammen med bakterier kan drepe sneglene.

Dersom det skal ha noe effekt må det brukes nå når sneglene er bittesmå. Det tar ikke knekken på de store sneglene – derfor er middelet ekstra effektivt akkurat nå, som sneglene er små.

Noen velger å strø salt over sneglene som en effektiv måte å få bukt med sneglene. Men Solveig Haukeland, seniorforsker i Bioforsk plantehelse, anbefaler ikke bruk av salt.

– Salt gjør at planter tørker ut og det er heller ingen skånsom avlivning av sneglene, sier Haukeland til NRK.no


Slik kvitter du deg med sneglene

Heldigvis finnes det ganske mange måter å kvitte seg med brunskogsneglen på. Haukeland i Bioforsk har laget en liste med tips til deg som frykter snegleinvasjon i sommer:

  • Ha planter i hagens som ikke frister sneglen

Brunskogsneglen unngår ofte vedaktige planter som rhododendron, roser og bartrær. Begonia, eføy, julerose, lavendel, pelargonia og vortemelk er heller ikke populære. Det er stor variasjon i hva brunskogsneglen spiser. Dette kan skyldes årstid, klima og tilgjengelige planter, men også individuelle forskjeller og størrelse hos sneglen. Samme plante kan være spiselig for sneglen i en periode på året og uspiselig i en annen. Dette skyldes trolig at den kjemiske sammensetningen i plantene varierer gjennom året. Det er derfor vanskelig å sette opp lister med planter som sneglene ikke spiser.

  • Snegleplukking

Snegleplukking er effektivt. Putt sneglene i kokende vann eller del sneglene i to og la dem tørke ut eller ligge som åte for nye snegler.

  • Sneglefeller

Sneglene har god luktesans og tiltrekkes av mange forskjellige luktstoffer som kan brukes som åte. Øl, oppklippet døde snegler og hundemat er noen eksempler som kan brukes i feller for å tiltrekke flere snegler for avliving.

  • Utestenging

Barrierer kan holde sneglene unna grønnsak eller andre plantebed. Utfordringen er å finne en barriere som holder gjennom sesongen. Dette krever ettersyn, men kan være effektivt. Barrierer i form av forskjellige avskrekkende stoffer er også anbefalt. Denne typen barriere har kortvarig effekt men kan legges rundt planter flere ganger i sesongen. Noen eksempler er: Kaffegrut, kalk, fersk aske, tang, hønsegjødsel og kakaoflis.

  • Biologisk middel

Nematoder er små parasitter (rundormer) som sammen med bakterier kan drepe sneglene. De er ufarlig for mennesker. De største sneglene (over 1 centimeter) tåler nematoder og dør sjelden av smitte, de minste sneglene derimot er ganske sårbare for smitte. Behandling med nematoder anbefales vår og høst for å treffe de minste sneglene. Den såkalte «kannibal – metoden», hvor nematodene blandes med døde snegler som åte for levende snegler, viser så langt ingen klare effekter i kontrollerte forsøk på voksne snegler.

  • Kjemiske midler

Flere jernforbindelser kan fungere som sneglegift. Ferramol og Smartbayt er to vanlige jernfosfatmidler i handelen. De selges i form av små korn som strøs ut for å tiltrekke snegler. Når sneglene spiser flere korn dør de etter noen få dager. Midlene kan med fordel brukes sammen med snegleåte for å tiltrekke flere snegler og bør strøs ut i skyggefulle deler av hagen. Kornene kan plasseres under plankebiter eller annet for å unngå at fugler forsyner seg. Midlene bør brukes tidlig i sesongen og behandlingen gjentas. For god effekt må behandlingen skje like etter regnvær.

SULTEN? Snegle kan være en slimete delikatesse

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)