Hopp til innhold

– Omsorg er fremtidens medisin

De hygger seg med morgenstellet, både Borgny Johannessen (96 år) og hjelpepleier Tove Dorholt.

Tove Dorholt og Borgny Johannessen

Borgny og Tove stortrives i hverandres selskap.

Foto: Anita Moland / NRK

Hun er opptatt av å være velstelt, Borgny Johannessen.

I dag er det tirsdag og samling på dagavdelingen i Skien kommune. Det gleder hun seg til og har ligget våken og venta på hjemmetjenesten siden halv sju.

Les også:

Helsefagarbeiderens dag

Klokka er ti på åtte da hjelpepleier Tove Dorholt låser seg inn i omsorgsleiligheten til Borgny i Håvundvegen i Skien. – God morgen! Har du sovet godt, hilser Tove som allerede har vært innom tre brukere før Borgny.

De to har kjent hverandre i mange år, og møtes nesten hver dag. En del av de faste rutinene er å lese fra en kalender med ord for dagen. På den 26. november står det: «De store ting blir til ved at vi gjør små ting av kjærlighet». Ord som passer godt for dagen i dag, Den europeiske dagen for helsefagarbeidere.

Les også: – Sykepleiere kan ikke nok norsk

– Gratulerer med dagen!

Anja Hansen

Anja Hansen er klar for en ny dag i hjemmetjenesten i Skien kommune.

Foto: Anita Moland / NRK

– Takk for det, sier Anja Hansen. Vi møter hjelpepleieren på vei inn til kontoret der de ansatte i hjemmetjenesten starter dagen med rapport, planlegging og pakking av medisiner.

– Har du tenkt over hvor viktig jobben din og du er?

– Ja, jeg tenker at jobben jeg gjør er viktig. Jeg er rundt i mange hjem og de som bor der er avhengig av at jeg kommer.

– Hvorfor valgte du yrket?

– Jeg er glad i å hjelpe mennesker. Og jeg er veldig glad i eldre mennesker. De har mye å gi. De er takknemlige og glade for at jeg kommer. Det gjør meg glad, sier Anja.

Bli minnet på viktigheten

Hjemmetjenesten i Ytre Gjerpen

Morgenmøte hos hjemmetjenesten i Ytre Gjerpen.

Foto: Anita Moland / NRK

Det var EPN (European Counsil of Practical Nurses), som Fagforbundet er tilslutta, som i 2008 bestemte at 26. november hvert år skal vies hjelpepleierne, omsorgsarbeiderne og helsefagarbeiderne.

Målet er å gi disse yrkesgruppene ekstra positiv oppmerksomhet, og sørge for at folk blir minnet om den viktige jobben disse yrkesgruppene gjør i samfunnet vårt, under mottoet: Omtanke er framtidas medisin!

37 år med omsorg

Tove Dorholt forteller at hun fortsatt er like glad i jobben sin, 37 år etter at hun begynte.

– Jeg startet opp på Gjerpen sykehjem i 1976. Da reiste jeg opp og spurte om de hadde jobb til meg. Dagen etter ringte de tilbake og siden har jeg vært i gamet, sier Tove som tok hjelpepleierskolen i 1984.

Slipper å trimme

– Jeg slipper å gå i helsestudio. Det er nok bøy og tøy i jobben, sier Tove Dorholt. Jobben gir trimmen man skal ha, ler hun.

Tove Dorholt (62) kunne ha gått av med pensjon, men vil jobbe videre i hjemmetjenesten i Skien kommune. – Jeg føler meg sprek, trives og har aldri grua meg til å gå på jobb. Jeg treffer veldig hyggelige mennesker, slike som Borgny.

Borgny Johannessen og Tove Dorholt

Borgny er opptatt av å være velstelt, og Tove vet hvordan hun vil ha det.

Foto: Anita Moland / NRK

– Hva skulle jeg gjort uten deg?

Borgny Johannessen vet å sette pris på Tove og den omsorgen og pleien hun får av hjemmetjenesten gjennom de elleve siste åra.

– Jeg pleiet mannen min i 15 år. Det var mange tunge tak, minnes Borgny. – Han døde i august. I september, en måned seinere, ble jeg rammet av slag og ble selv avhengig av hjelp til alt.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dere, sier Borgny varmt, og kikker opp i speilet på Tove. – Bare litt hårspray, nå, så er jeg klar for å treffe resten av gjengen på dagsenteret!