Hopp til innhold

– Mer nynorsk med Venstre

Noregs Mållag mener nynorsk kan få bedre gjennomslag med Venstre i regjering og håper partiet krever at barn lærer nynorsk før de kommer i puberteten.

Magne Aasbrenn

Noregs Mållags leder Magne Aasbrenn sier Venstre er til å stole på i nynorsk-spørsmål.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

– I over 100 år har Venstre vært til å stole på når det gjelder nynorsk-spørsmål. Så vi har tro på at vi får vedtatt noen gode ting, sier leder Magne Aasbrenn i Noregs Mållag.

I helga ble det kjent at landsstyret i Venstre har bestemt at partiet skal forhandle med Høyre og Fremskrittspartiet om å bli med i regjeringa.

Krever tre ting

Noregs Mållag mener Venstre bør kreve gjennomslag for tre saker.

– Vi håper nå at barn lærer å skrive sidemål tidligere. Da vender elevene seg til at vi har to offisielle språk her i landet. Da slipper sidemål å bli introdusert når du er 12–13 år, puberteten er der og du protesterer mot det meste, sier Aasbrenn.

Dessuten håper mållaget at Venstre krever at elever får gå i rene nynorsk- eller bokmålsklasser ut tiende klasse og ikke bare ut barneskolen slik det er i dag. Aasbrenn vil også ha mer nynorskbøker i norskopplæringen for innvandrere.

Lover ingenting nå

Fylkesleder Torgeir Fossli i Telemark Venstre sier målsaken er viktig for Venstre, men kan ikke si om Venstre vil ta med seg mållagets saker inn i forhandlingene.

Torgeir Fossli

Fylkesleder Torgeir Fossli sier målsaken er viktig i Venstre.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Men tror du at dere får med dere Høyre og Frp på å styrke nynorsk?

– Ja. Det har vi gjort gjennom de siste fem budsjettene, så det har jeg tro på, sier Fossli.

Men stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) fra Telemark sier Fremskrittspartiet ikke er opptatt av å styrke sidemålet.

– Vi mener det er viktig å være god i norsk. Derfor skal det være et hovedmål. Sidemål skal være valgfritt, sier Hoksrud.

Bård Hoksrud

Bård Hoksrud sier Fremskrittspartiet ikke er opptatt av å styrke sidemålet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Regjeringsforhandlingene starter på nyåret.