– Kan være starten på et nytt industrieventyr

Når regjeringen legger frem sitt reviderte statsbudsjett på torsdag inneholder det en bevilgning på åtte millioner til kartlegging av mineralforekomster i Fensfeltet, noe som kan bli starten på et nytt industrieventyr med utspring i Telemark.

Regiongeolog Sven Dahlgren, penger til Fensfeltet

GLAD: Regiongeolog Sven Dahlgren takket olje- og energiminister Terje Søviknes da det ble klart at regjeringen vil bevilge penger til kjernehullsboring i Fensfeltet.

Foto: Berit Heggholmen

Regiongeolog Sven Dahlgren har anslått verdien av mineraler og sjeldne jordarter i feltet til minst 500 milliarder kroner.

Nyheten ble presentert av næringsminister Monica Mæland (H) og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) i Stortingets vandrehall tirsdag formiddag.

Monica Mæland, Sven Dahlgren, Terje Søviknes

FÅR ÅTTE MILLIONER: Næringsminister Monica Mæland, fylkesgeolog Sven Dahlgren og olje og energiminister Terje Søviknes etter pressekonferansen hvor det ble klart at Fensfeltet får åtte millioner kroner i det reviderte statsbudsjettet.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– En gledens dag

– Dette er en gledens dag, sa Terje Søviknes. Nå får man fullført dette kartleggingsprosjektet som man har vært ivrig på i kommunen og fylket. To kjernehullsboringer ned til en kilometers dybde, med full undersøkelse av disse verdiene.

– Dette kan være starten på et nytt industrieventyr med utspring i Telemark, men det kan også være et nasjonalt industrieventyr vi står ovenfor.

Søviknes forteller om et voldsomt trykk fra partikolleger og et bredt politisk miljø i Telemark i denne saken.

Lokalpolitikere i Nome. Drangedal og Nissedal krevde i november 2016 ut at regjeringen skulle bevilge penger til arbeidet med å kartlegge mineralressurser. Nå har de fått svaret de ønsker.

Midler til Fensfeltet

INDUSTRIEVENTYR: Politikerne som var møtte fram i vandrehallen i Stortinget håper dette skal bli starten på et nytt industrieventyr for Telemark og Norge.

Foto: Berit Heggholmen

Store verdier

Næringsminister Monica Mæland fortalte at regjeringen er opptatt av mineralpolitikk, først og fremst ved å rydde opp i gamle, tunge og store saker.

– Vi har tatt avgjørelser i vanskelige saker fordi mineraler er noe verden trenger. Vi har mye av dem, og det bør vi bruke til å skape nye arbeidsplasser i Norge. Det er hovedmålet vårt. Å skape verdier og nye arbeidsplasser, sa Mæland.

Regiongeolog for Buskerud, Telemark og Vestfold fylkeskommuner, Sven Dahlgren visste ikke om nyhetene i forkant av pressekonferansen.

– Dette var overraskende. Jeg ble invitert for å holde et nytt foredrag om hvorfor vi skal gjøre dette, men så kom jeg hit og får beskjed om at de har tenkt å bevilge pengene.

Oversiktsbilde Fensfeltet

STORE VERDIER: Verdien av mineraler og sjeldne jordarter i Fensfeltet er anslått til minst 500 milliarder kroner.

Foto: Jeanett Pettersen / NRK

Viktig for Norge og Telemark

I 2015 presenterte Dahlgren planene for kartlegging av Fensfeltet. Et prosjekt som skulle gå over 4 år, med en finansiell ramme på 8 millioner kroner.

– Dette er viktig for Norge, det er viktig for Telemark og det er viktig for hele regionen der dette ligger, altså Nome, sier han.

– Skal vi ha grønn teknologi, skal vi få til det grønne skiftet, så må vi ha disse metallene. Dette er sannsynligvis Europas største forekomst. Nå kan vi pirke litt mer i materien og virkelig få en ide om hvorvidt dette er tilfelle eller om det er et luftslott, sier regiongeologen.

Han håper å være i gang så snart som mulig.

– Dette må ut på offentlig anbud, noe som krever sin tid. Boringen kan jo ikke skje mens det er frost, og det kan heller ikke skje mens det er dyrkningssesong i området, men forhåpentligvis blir det til høsten eller neste år.

Regiongeolog: - Vi kan ha potensielle verdier i milliardklassen