– Bruk julegavebudsjettet på familier i Syria

Ifølge hovedorganisasjonen Virke kommer vi til å handle for 55,5 milliarder kroner denne julen. Silje Reistad håper du vil bruke pengene på noe annet enn julegaver i år.

Silje Reistad holder frem en julegave. Hun håper nordmenns julegaver i år blir penger til Røde Kors.

GAVE TIL SYRIA: Silje Reistad oppfordrer nordmenn til å bruke summen de planlegger å bruke på julegaver på mat til familier i Syria i stedet.

Foto: Privat

Tallene fra Virke vil si at vi bruker 10 730 kroner i gjennomsnitt per innbygger på julen – 4 460 kroner på mat og drikke, resten på gaver, klær og julepynt.

23-åringen fra Nøtterøy synes tallet er høyt og mener fokuset på det materialistiske har stjålet oppmerksomheten på hva julen skal handle om.

Hun oppfordrer derfor nordmenn til å bruke pengene på noe annet enn gaver i år. Om ikke hele, så i alle fall deler av gavebudsjettet.

– Når man ser hva som skjer i resten av verden, blir det en skjev fordeling at vi bruker så utrolig mye på gaver. Kanskje vi trenger å bli minnet på hva julen egentlig handler om, sier hun til NRK.

Derfor jobber Reistad nå for å samle inn penger. Pengene går til Røde Kors som igjen brukes på matkasser som deles ut til syriske familier.

– 120 kroner er mat for to barn i en hel måned. Det er litt sykt for det er en kinobillett her i Norge, eller en liten julegave, sier hun.

– Trenger mat for å overleve vinteren

Røde Kors takker 23-åringen for initiativet.

– Barna i Syria rammes hardt av krigen og trenger nå mat for å overleve vinteren. Vi setter derfor utrolig stor pris på alle som ønsker å hjelpe, og vi vet at hvert eneste lille bidrag kan redde og forandre liv. Ingen barn bør gå sultne til sengs, sier markedssjef Kristine Lund.

Reistads håp er at familie og venner setter seg ned og snakker sammen om årets julegaver, og hun utfordrer alle til å bestemme seg for å gi pengene til Syria i år gjennom facebookgruppa «Gi ord som varmer».

Om du gir penger på denne måten, blir du tilsendt et brev hvor du fyller ut hvor mye du har gitt og hvem du har gitt til. Dette brevet kan du gi bort som en julegave.

– Det er en utfordring til meg selv også, for jeg og ønsker meg ting, men i år hjelper jeg Syria.