Hopp til innhold

Dømt for trusler mot Stortinget

En 34 år gammel mann fra Sandefjord er dømt til fem måneders fengsel etter å ha publisert en trusselmelding på Facebook.

Stortingssalen
Foto: Tore Ellingseter / NRK

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble tipset om at 34-åringen hadde lagt ut en melding som kunne tolkes som truende i mai i fjor.

Dagen etter ble mannen pågrepet i nærheten av boligen sin i Sandefjord.

Han sørget for å filme pågripelsen mens han skjelte ut politiet, noe han også ble tiltalt for.

Nektet straffskyld

Meldingen mannen hadde publisert lød «Går live med gat på Stortinget 25. mai.».

– PST var kjent med at uttrykket «gat» var et slanguttrykk for skytevåpen, og tolket innlegget som en mulig trussel om angrep på Stortinget, heter det i dommen fra Vestfold tingrett.

I retten nektet 34-åringen straffskyld, men innrømmet at det var han som hadde skrevet meldingen.

Det skjedde i en vanskelig periode av livet, der han var frustrert over at han ikke fikk se datteren så mye som han ønsket.

Han sa at han ikke mente å true noen. I stedet skyldte han på en tastefeil

«Hat» eller «gat»?

Under rettssaken forklarte han at han kom i skade for å trykke «g» i stedet for «h», slik at meningsinnholdet ble et annet.

Retten mener imidlertid at det er flere ting i forkant av meldingen som tyder på at 34-åringen ville vekke oppmerksomhet.

Han endret blant annet teksten i biografien sin på Facebook. Der skrev han: «Kommer til å bli en betydelig overskrift, men aldri glemt»

I tillegg fant politiet et skjermbilde av forsiden på 22. juli-terroristens manifest på en av mannens digitale enheter.

Han hadde også laget en melding i Snapchat: «Ingen» vet når de skal dø, men ... Litt surrealistisk å tenke på at jeg vet når det skal skje med enkelte, før de gjør det selv.»

Kunne ha stengt ned Stortinget

– Uttalelsen kan vanskelig forstås på annen måte enn at tiltalte ønsker å gi inntrykk av at noe stort er på gang, skriver retten i dommen.

34-åringens Facebook-melding fikk høy prioritet av PST. Andre saker ble satt på vent mens det ble satt i gang en omfattende etterforskning.

I dommen kommer det fram at Stortinget ville ha stått i fare for å bli evakuert og stengt, dersom politiet ikke raskt hadde fått kontroll på mannen.

Tingretten har funnet mannen skyldig i angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet og også dømt han for ha skjelt ut politiet under pågripelsen.

34-åringen er kjent med dommen. Han er uenig at han utgjorde noen trussel mot Stortinget.

Vil trolig anke

Forsvarer, advokat Geir Jesinsky, sier at dommen trolig blir anket.

– Han har en litt annen oppfatning enn det retten har av det som skjedde, så det ligger an til en anke fra vår side, sier Jesinsky til NRK.

Det var det nasjonale statsadvokatembete som førte saken for Vestfold tingrett.

Dommen er i tråd med statsadvokat Anne Karoline Bakken Staffs påstand.

– Jeg registrerer at retten har vært enig med meg og tar dommen til etterretning, sier Staff til NRK.