185 barn på asylmottak må flytte før jul

En utsatt anbudsrunde i UDI gjør at 185 barn på fire mottak må flytte og bytte skole på kort varsel. – Vi bør kunne forvente at UDI tar menneskelige hensyn, sier ordfører.

Asylmottak Nome

– TRIST: Søstrene Gulchen Imad (17) og Gulnas Imad (15) synes beskjeden om at de må bryte opp nok en gang er tung.

Det var avisa Kanalen som omtalte saken først.

– Barna gråt og gråt da UDI fortalte at vi må flytte. Det er veldig dårlig for barna våre og for oss.

Beboere ved Nome statlige mottak

MANGE TÅRER: Aishan Omeriyye og Imad Sarbast er fortvilet over at familien må bryte opp vennskap og aktiviteter i Nome.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen

Imad Sarbast og Aishan Omeriyye har tre barn som er 13, 16 og 17 år. Familien flyttet inn på mottaket i Nome for fire år siden.

Nå er de fortvilet over at de nå må flytte videre til et nytt mottak.

– UDI må tenke på barna, mener Imad Sarbast.

Den usikre fremtiden som nå venter dem, er utfordrende for familien.

– Det er veldig vanskelig å ikke vite hvor i Norge vi skal flytte, sier søstrene Gulchen Imad og Gulnas Imad.

De forteller at det er mange som ikke har lyst til å flytte fra Nome. I den lille kommunen har de blitt tatt godt imot. Søstrene har fått mange venner, og er opptatt med flere fritidsaktiviteter.

– Her lever vi. Nå vet vi ikke hva som kommer til å skje.

Kan starte opp igjen i februar

Det var mange tårer og fortvilelse da ledelsen ved Nome statlige mottak informerte de 152 beboerne om nedleggelsen.

– Det er spesielt ille for barnefamiliene som har sterke bånd til lokalmiljøet. Det er svært tungt for mange å bryte opp med venner, skole og idrettslag. Noen barn er veldig knytta til hjemstedet og har bodd her i mange år.

– De er så norske som det går an, så dette er sterkt for dem å oppleve, sier nestleder ved Nome statlige mottak, Robert Blomquist.

Nome statlige mottak må vinne en ny anbudskonkurranse for å sikre videre drift, men anbudskonkurransen kommer senere enn mange antok – i 2020.

Asylmottaket Nome

Nestleder ved Nome statlige mottak, Robert Blomquist.

Foto: Nils Skumsvoll / NRK

– UDI må vente

Fire mottak avvikles innen nyttår etter at kontraktene med UDI går ut. Det er Nome, Larvik, Søre Sunnmøre og Bankplassen i Nordland, med til sammen 596 beboere.

Nome statlige mottak har vært et hjem for asylsøkere helt siden 1993. Ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret, synes det er en kjempevanskelig situasjon som har oppstått.

Asylmottaket Nome, Bjørg Tveito Lundefaret

Ordfører i Nome kommune, Bjørg Tveito Lundefaret.

Foto: Nils Skumsvoll / NRK

– Dette rammer veldig mange, men det er beboerne vi er spesielt opptatte av nå. De går inn i en ny, usikker fremtid, som de har opplevd mye av tidligere i livene sine.

Lundefaret mener man burde forvente av UDI at de tar menneskelige hensyn.

– De kunne ventet med å legge ned mottaket til det var avklart hvem som vant anbudskonkurransen som kommer opp etter nyttår.

Færre asylsøkere

Regiondirektør i UDI, Tormod Stavenes, sier at det som skjer ved de fire asylmottakene er en konsekvens av at det nå kommer færre asylsøkere til landet enn på lenge.

– Dette er en normal måte for oss å jobbe på. Når det kommer et lavt antall asylsøkere til landet må vi håndtere det. Enten ved å si opp avtaler eller ved å la avtaler utløpe. Avtalen med Nome statlige mottak utløper ved nyttår.

– Hvorfor har den nye anbudskonkurranse blitt utsatt?

– Vi holder på å legge om hele vårt system for anskaffelser, og det har vært antydet at vi ville gjøre det i høst. Fordi det kommer så få asylsøkere har det vært lite behov for å skynde på dette.

– Vil beboerne få flytte tilbake dersom Nome vinner den nye anbudsrunden og det blir fortsatt drift der?

– Det er ikke sikkert det er tjenlig. Her og nå høres det sikkert ut som det, men etter en tid kan det være uheldig med enda en flytting.

Dette får dramatiske konsekvenser for beboerne, særlig barnefamiliene. Hvorfor haster det så med å flytte alle før nyttår når asylmottaket kanskje får fortsette med en ny avtale til våren? Kan ikke familiene få bo der inntil det er avgjort?

– Den nåværende avtalen som UDI har med Nome kommune for drift av Nome statlige mottak, utløper 31.12.2019. Etter det er det ikke grunnlag for videre drift.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark