NRK Meny
Normal

Vil gi barn med kreft en lettere hverdag

Vestfold Høyre foreslår å innføre en prøveordning med hjemmesykehus for kreftpasienter under 18 år.

Vestfold Høyre foreslår å innføre en prøveordning med hjemmesykehus for kreftpasienter under 18 år.

VIDEO: Ønsker hjemmesykehus for unge kreftpasienter.

Fire år gamle Anbjørg Lofthus fikk diagnosen akutt lymfatisk leukemi sommeren 2015 og har mange sykehusbesøk bak seg.

Kreftsykdommen er svært alvorlig og i perioder må de innom sykehuset daglig, forteller mamma Kristin Lofthus.

– Normalt er vi på sykehuset hver uke, men i perioder må vi inn til sykehuset hver dag for å ta blodprøver, i tillegg til behandlingen hun får, forklarer Lofthus.

Hjemmesykehus

Familien bor i Lardal og har lang vei til både Sykehuset i Vestfold og Rikshospitalet.

– Særlig det første halvåret da behandlingen var intens var det slitsom å måtte kjøre 12 mil hver dag for behandling. Hun ble veldig sliten av det, men det var anstrengende for oss også, forteller Lofstad.

For å lette hverdagen for kreftpasienter og deres pårørende ønsker Vestfold Høyre å innføre en prøveordning med avansert hjemmesykehus.

Ordningen finnes i dag i Oslo, Trondheim, Lillehammer, Stavanger, Bodø og Drammen, og Lofstad, som selv er høyremedlem, har foreslått for partiet at ordningen bør innføres over hele landet.

– Jeg sendte inn et forslag om dette til Høyre sentralt og nå har Vestfold Høyres årsmøte vedtatt en uttalelse der vi sier at vi ønsker dette som en prøveordning, sier Loftstad.

Lettere hverdag

Med et tilbud om avansert hjemmesykehus vil kreftpasienter kunne ta blodprøver og enklere behandlinger hjemme.

Dermed kan både pasienten og familien deres få en lettere hverdag, samtidig som de slipper risikoen et sykehusbesøk innebærer.

Britt Ingunn Wee Sævig

Fagsjef i barnekreftforeningen, Britt Ingunn Wee Sævig, sier mer tid hjemme kan bety mye for kreftsyke barn.

Foto: NRK

– Det er tøft å leve med usikkerheten om sykdommen hennes og Anbjørg har ingen normal hverdag med barnehage. Vi kan ikke ta henne med på butikken eller i bursdager, så det hadde hjulpet mye å få mer tid hjemme.

Gode erfaringer

Hvert år rammes mellom 30 og 40 barn av kreft i Norge. Fagsjef i barnekreftforeningen, Britt Ingunn Wee Sævig, støtter forslaget fra Vestfold Høyre.

– Jeg synes det er veldig bra. Ordningen er prøvd ut flere steder i landet og tilbakemeldingene vi har derfra er gode, sier hun.

En behandling hjemme er mye bedre for barna, mener Barnekreftforeningen.

– Det er bedre for barna at sykehuset kommer hjem til dem og tar prøver og gir små kurer der. Barn er så mye på sykehus når de har kreft og det å få være hjemme og ha en tilnærmet normal hverdag er viktig for dem, sier Sævig.

– Men dette vil vel koste veldig mye?

– Det må jo settes av penger til ekstra personale som kan reise rundt, slik at det ikke går ut over dem som jobber på sykehuset. Men vi ser at der det er prøvd, er det så vellykket at det er verdt det.