Hopp til innhold

– Vanskeligere å samle inn penger etter Orlando

Klimaet på stand avhenger av nyhetsbildet.

Rama Alzeer

STYGGE KOMMENTARER: Unge muslimer syns det er blitt vanskeligere å samle inn penger etter massakren i USA, sier Rama Alzeer.

Foto: HINA ASLAM / NRK

Den hellige måneden Ramadan er godt i gang. Mange avstår fra å spise etter soloppgang og helt til sola går ned. Men det er ikke bare det å avstå fra å spise de gjør, en av pliktene er å streve for å bli et bedre menneske.

Mange gir da en såkalt Zakat – en religiøs skatt, og er aktive innenfor hjelpearbeid.

Det var dette den nyetablerte foreningen i Vestfold ønsket å gjøre.

Fikk stygge kommentarer

Lederen for Vestfolds Unge Muslimer, Rama Alzeer, forteller at de fikk mange stygge kommentarer slengt etter seg da de holdt en stand for å samle inn penger for kort tid siden. Pengene skulle gå til et prosjekt som gir medisin og mat til funksjonshemmede barn i en flyktningleir i Jordan.

– Jeg har selv fått mange stygge blikk og kommentarer etter hendelsen i USA, sier hun.

Hendelsen hun sikter til er skytemassakren i Orlando, der afghanskamerikanske Omar Mateen drepte 49 mennesker på homonattklubben Pulse.

– Hver gang en slik hendelse skjer, blir det vanskeligere å stå på stand. Jeg skulle ønske at folk heller la merke til det gode vi prøver å gjøre, enn å fokusere på én person som ødelegger for alle andre, sier hun.

Flere gjør det samme

Kaja Borchgrevink

FORSKER: Kaja Borchgrevink forsker på bistandsarbeid utført av muslimer i Norge og utlandet.

Foto: PRIO / PRIO

– Det har blitt en slags trend at unge muslimer deltar aktivt i hjelpearbeidet og samler inn penger til flere konfliktområder, sier forsker Kaja Borchgrevink ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Hun har forsket på bistandsarbeid som blir gjort av muslimer i Norge og i utlandet, og funnet ut at hvordan klimaet er når de står på stand, avhenger av nyhetsbildet.

– Mange av dem vi snakker med, trekker frem akkurat det samme som lederen for Vestfolds Unge Muslimer gjør, sier hun og legger til:

– En del av bildet er at det er noen muslimske organisasjoner som er anklaget for å ha finansiert terrorvirksomhet. Det er derfor viktig for disse ungdommene å vite hva de støtter.

Reiser til Oslo

Rama Alzeer forteller at de som gir dem støtte, som regel er muslimer, men at det har vært noen nordmenn som også har stilt opp.

– De fleste holder stand foran de store moskeene i Oslo, forteller Kaja Borchgrevink og legger til at det kanskje forklarer hvem de får støtte fra.

Alzeer forteller at det har hendt at de har valgt å reise til Oslo i håp om mer støtte.

– Vi er ikke så kjent blant folk ennå, men håper på å bli det slik at folk kan stole på oss, og vite at pengene går til de som trenger det mest, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark