For flere er julebordsesongen høysesong for å dra ut på byen. Mange blir også sultne når de kommer hjem og ønsker å steke seg en pizza, eller et par egg.
Men om du er trøtt og sovner fra matlagingen, kan konsekvensene bli alvorlige.
– Dessverre ser vi at mange branner starter på komfyren på nattetid når folk har vært på byen og drukket godt.
Det sier Dagfinn Kalheim. Han er administrerende direktør i Norsk brannvernforening, og jobber for å forebygge branner i norske hjem.
– Risikoen for slike «pizzabranner» kan vi lett unngå om vi spiser nattmat på vei hjem eller lager kald mat hjemme. Mat oppvarmet i mikrobølgeovn kan også være et godt alternativ om natten, sier han.
Les også:
– Hvert sekund teller
I fjor kartla foreningen forholdet mellom alkohol og brann. I rapporten slås det fast at nærmere halvparten av dem som omkom i brann i Norge, var påvirket av alkohol. Og de fleste av disse hadde selv forårsaket brannen, for eksempel ved å varme nattmat på komfyren. (les mer fra rapporten i faktaboksen til høyre)
– Røykvarsleren varsler, men med relativt høy promille tar det lang tid før man registrerer eller våkner av den, advarer Kalheim.
– Det går tre til syv minutter fra det oppstår en flammebrann til det er full overtenning i boligen. Her teller hvert sekund, så du skal ikke ha store forsinkelser før det begynner å bli dramatisk i forhold til det å komme seg ut, fortsetter han.
Han oppfordrer derfor alle som skal lage seg nattmat, til å planlegge måltidet godt.
– Det er sunt å få i seg noe mat når man kommer hjem, men ligg unna komfyren på nattetid når du er påvirket av alkohol. Lag mat som du slipper å varme opp på forhånd, eller bruk mikrobølgeovnen.
– Det er størst risiko for bygningsbrann hvis du glemmer noe på komfyren, enn inne i stekeovnen. Røyken tar livet av folk ved brann, og all røyk er giftig. Så «pizzabrann» er farlig om den produserer mye røyk, legger Vestfold Interkommunale Brannvesen til. De har rykket ut på 15 komfyrbranner hittil i år.
Oslo Brann og Redning hadde 231 slike utrykninger i løpet av årets åtte første måneder. 141 av disse var i helger.
Lanserte nattmat-app
For å øke oppmerksomheten rundt hvor farlig det er å lage mat på komfyren når man er trøtt eller full, lanserte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i fjor en nattmat-app i de 20 største byene her i landet.
– Med denne appen finner man nærmeste nattåpne spisested og slipper å risikere komfyrbrann, sier avdelingsdirektør i DSB Anne Rygh Pedersen til direktoratets nettside.
Les også: