Dette er brannfellene du bør se opp for i julen

– De fleste brannfarlige situasjoner oppstår fordi vi er uforsiktige, sier branninspektør. Har du en plan for hva du skal gjøre dersom det begynner å brenne?

Kaster du vann i en brennende smultgryte? Her er brannfeller du må holde deg unna i julen.

VIDEO: Heller du vann i en brennende smultgryte? Her er noen av brannfellene du må holde deg unna i julen.

Rundt juletider er det ekstra mye fokus på brannsikkerhet. Statistikk viser at det brenner nesten 50 prosent flere boliger i desember enn i snitt en måned ellers i året.

Sigurd Folgerø Dalen ved Brann- og redningsetaten

Sigurd Folgerø Dalen ved Brann- og redningsetaten i Oslo mener vi kan bli flinkere til å planlegge hva vi gjør dersom det oppstår brann.

Foto: Brann- og redningsetaten

Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør og informasjonsansvarlig i brannforebyggende avdeling ved Brann- og redningsetaten i Oslo, understreker at branner oppstår i de tusen hjem året rundt. Men i julen er det typiske årsaker til brann som går igjen.

– Vi tilbereder en del branner. Tørrkoking og brann er eksempler på det. Ofte oppstår det farlige situasjoner eller branner rett og slett fordi vi ikke er påpasselig med å være til stede der det skjer, sier Dalen til NRK.no.

Han legger til at julebord- eller festgjengen er en spesielt utsatt gruppe.

– Vi har sett tilfeller der noen har laget seg nattmat etter en fuktig kveld, sovner fra en pizza i ovnen, eller mat i stekepannen.

Flere levende lys i julen

Antall bygningsbranner har ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vist en svak nedadgående trend de siste 10 årene frem til 2009. Av alle branner DSB registrerer oppstår rundt 35 prosent av dem i bygninger, og av disse er 55 til 60 prosent i boliger. Ifølge Dalen øker branntilfellene rundt juletider.

– I desember er det mørketid. Vi tenner flere levende lys, og pynter huset med gjenstander som er svært brennbare. Kombinasjonen av mer levende lys og mer brennbart materiale i nærheten av disse kan gi uheldige konsekvenser. Legger man til masse mennesker og alkohol oppstår det fort farlige situasjoner, sier han.

  • Les mer om hvordan du unngår julens brannfeller i faktaboksen øverst i høyrespalten
Brann i adventsstake

25 prosent av alle branner starter i levende lys.

Foto: Forbrukerinspektørene/NRK

25 prosent av alle branner starter i levende lys, og senest forrige uke måtte Dalen og kollegaene slukke en brann som startet i en adventsstake.

Har vi for liten kunnskap om hvordan vi skal slukke en brann hvis den først oppstår?

– Utfordringen ligger i at vi generelt ikke helt vet hva vi skal gjøre ved en brann. Det er nesten ingen som har en plan på hvordan de skal reagere hvis en brann oppstår. De fleste blir «tatt på sengen» og agerer kanskje stikk motsatt av hva som ville vært fornuftig.

Men en ting synes han vi er noe flinkere til.

– En ting som er ganske godt innarbeidet hos befolkningen er dette med brann i smultgryta, og at man ikke skal bruke vann for å slukke den. Det tror jeg de fleste har fått med seg, sier Dalen.

«Det skjer ikke oss»

Dalen mener vi har aller størst forbedringspotensial når det kommer til å sette et scenario og kartlegge en eventuell risiko ved brann.

– Hadde vi vært like flinke til å sikre oss og familien ved brann som vi er å planlegge sommerferien, hadde det hele sett bedre ut, sier han, og legger til:

– Hvis du spør en gjennomsnittsfamilie: «Hva gjør dere hvis det begynner å brenne?» er jeg sikker på at nærmere ni av ti ville svart at de ikke har noen plan. «Det skjer ikke hos oss». Nettopp dette er en direkte årsak til at konsekvensen ofte blir større, og det er som regel folk med en slik holdning som ender opp hardest rammet i en brann.

Ifølge branninspektør Dalen bør vi tenke over følgende:

  • Hva gjør vi for å hindre at en brann oppstår?
  • Hvem sier vi fra til?
  • Har vi nok røykvarslere? Loven krever minimum en, men det er som oftest ikke nok for å gi oss et raskest mulig varsel.
  • HUSK: tid = konsekvens i en brann
  • Hvilke alternative rømningsveier har vi, og trener vi på å bruke dem?
Pulverapparat

En god regel er å vende pulverapparatet et par ganger i året.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Han tror mange er av den oppfatningen at de forebygger brann ved å ha riktig utstyr på plass. Det stemmer ikke.

– 20 brannslukkingsapparater hindrer ikke en brann i å starte. Det er aldri en garanti – branner kan skje uansett.

Når slukningsapparatet er for tungt

Har det først oppstått en brann er det viktig å få slukket den i startfasen slik at den ikke blusser opp og blir ukontrollerbar. Det er ikke alltid slik at brannvesenet rekker frem på kort tid.

Hver enkelt har hovedansvar for å redde seg selv i brann, men det er ifølge Dalen også viktig å tenke på dem som ikke har mulighet til å redde seg selv.

– Mange er avhengige av hjelp, og det er viktig å tenke over hvordan samfunnet rundt kan hjelpe dem som trenger en ekstra håndsrekning – spesielt rundt disse juletider, oppfordrer han.

Eldre er en utsatt gruppe i brann. De kan være dårlig til bens, ute av stand til å høre røykvarsleren eller ikke sterk nok til å bære brannslukkingsapparatet til stedet hvor brannen oppstår. Da kan en slukkespray være nyttig.

– Det er en liters skumvæske på boks som egner seg godt som et supplement for dem som sliter med å løfte et tungt brannslukningsapparat. Sprayboksen gjør det enklere å ha slukkemiddel tilgjengelig i hver etasje i boligen din, slik at du slipper å bruke unødvendig tid på å hente slukningsapparatet i en annen etasje ved et branntilfelle, sier Dalen.

Det er likevel viktig å merke seg at ikke alle slukkesprayer er effektive mot fett, og du bør derfor sjekke merkingen.

– Det er viktig å presisere at dette ikke er i stedet for brannslukningsapparat eller husbrannslange, men i tillegg til. Slokkesprayen kan kjøpes på de fleste jernvarehandlere, sikkerhetsbutikker, bilrekvisitabutikker, og byggevarehandlere, sier Dalen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)