Hopp til innhold

Håper forelskelse gir bedre Kina-forhold

Kinas ambassadør har besøkt en by han ikke glemmer med det første. – Han er veldig pro-Norge, og Larvik har han forelsket seg i, sier Mille Marie Treschow.

Mille-Marie Treschow

FRUKTBARE FORBINDELSER: Treschow er blant Norges rikeste kvinner, og profiterer stort på larvikitthandel med kineserne. Forretningsforbindelsene kan gi ny glød til relasjonene mellom de to statene, mener hun. (arkivbilde)

Foto: Color Line

Mille Marie Treschow mener det politiske forholdet mellom Norge og Kina ikke er skadelig for forretningene.

I Larvik i går møtte hun Kinas ambassadør i Norge, Zhao Jun. Forretningskvinnen mener møtet var med på å styrke forholdet til Kina.

– Det var et veldig positivt møte. Han er veldig pro-Norge, og ikke minst har han forelsket seg helt i Larvik. Byen, beliggenheten og alt - det var ikke måte på hvor begeistret han var over Larvik, hvor han også hadde vært en eller to ganger før, sier hun til NRK.no.

Forelsket i Larvik(itt)

Ambassadøren ble tatt imot av larviksordføreren og lokale næringslivsledere. Treschow møtte Zhao Jun fordi hun er styreleder i Treschow Fritzøe og Lundhs - som eksporterer larvikitt.

– Han ble tatt imot på vårt hovedkontor, nede på sanden. Ordføreren hadde invitert til et presentasjonsmøte, hvor han presenterte Larvik kommune. Men det gikk mye på larvikittbransjen, kan du si.

– Hva tror du er grunnen til den nevnte forelskelsen?

– Det er nok flere årsaker, men han synes Larvik har en utrolig flott beliggenhet, med mange muligheter til både sjø, skog og vann. Naturen er nok en av grunnene.

– Så synes han det er spennende med larvikitten, som vi jo eksporterer mye av til Kina, sier Treschow.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Larvikitt

LARVIKITT: Norges nasjonalbergart kan være med på å bygge bro mellom norske og kinesiske myndigheter, ifølge Treschow.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fredlig handel til tross for fredspris

Det er ikke til å legge skjul på det kjølige forholdet som oppstod mellom landene etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo i 2010. På dette punktet tror den velstående næringslivskvinnen at børs og katedral kan skilles.

Kinas nye ambassadør Zhao Jun

PLUTSELIG: Den kinesiske ambassadøren i Norge ble brått satt inn som erstatter etter forgjengeren i 2012, da det mellomstatlige forholdet virkelig hadde kjølnet. Her fra da kong Harald tok ham i audiens på Slottet. (arkivbilde)

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Jeg tror nok det er av mer politisk karakter hvor man merker at forholdet ikke er så bra mellom statene. Men på det rent forretningsmessige planet føler vi ingen store hindringer. Vi hadde et meget godt møte hvor han var opptatt av å fremme forretningsforbindelsene mellom Norge og Kina i fremtiden.

– Tror du at et sånt møte kan være godt for forholdet mellom landene?

– Ja, det tror jeg så absolutt.