NRK Meny
Normal

Risikerer fengsel etter Revac-brann

Tre personer i bedriftens ledelse risikerer flere års fengsel etter den miljøskadelige brannen i 2014.

Brannvesenet har kontroll på brannen på Linnestad.

Det brant i en plasthaug på godt over 1000 tonn i juli 2014.

Foto: VIB

Økokrim har tiltalt daglig leder i Revac AS og to av styremedlemmene, skriver Gjengangeren. Den ene av styremedlemene er ansvarlig for HMS og kvalitetssikring i bedriften.

De er tiltalt for grove brudd på Forurensningsloven etter brannen på Linnestad i Re 21. juli 2014. Ifølge avisen risikerer de flere års fengsel.

Død fisk i Aulivassdraget

Aulivassdraget er et av Vestfolds beste sjøørretvassdrag. Brannen gikk hardt ut over fisken i vassdraget.

Foto: Fylkesmannen i Vestfold

Brannen i en haug med rundt 1250 tonn farlig avfall førte til farlige miljøgiftutslipp og skader på både jord og vann. Nær 1500 kilo død fisk måtte plukkes opp fra Aulivassdraget.

Fulgte ikke vilkårene

Fylkesmiljøvernsjef i Vestfold, Elisabet Rui sa til NRK en måned etter brannen at dette var en naturkatastrofe på linje med Full City-grunnstøtingen, og en av de alvorligste i Vestfold noensinne.

Ifølge tiltalen fra Økokrim fulgte ikke de tre i ledelsen vilkårene som var gitt i forurensningstillatelsen fra Fylkesmannen i Vestfold, og det førte til at skadene ble så omfattende.

I henhold til tillatelsen skulle Revac Gjenvinning motta og fortløpende videreformidle det farlige avfallet, men istedet valgte bedriften å lagre alt på et sted, skriver Gjengangeren

– Det ble ikke foretatt oppdeling av haugen eller andre tiltak som kunne bidra til å begrense omfanget av og forurensningsfølgene av en eventuell brann, særlig utslipp av farlige gasser til luft og nærliggende grunn, elver, bekker og vann, skriver Økokrim i sin tiltale.

Det er satt av to og en halv uke til saken i Nordre Vestfold tingrett til høsten.