Stenger løp i uhellstunnel på E18: – Må regne med kø

Vegvesenet stenger to tunnelløp på E18 i helgen på grunn av vedlikeholdsarbeider. Tunnelene, som passeres av 30 000 daglig i helgene, har vært preget av flere ulykker.

Botnetunnelen stengt i ett løp

LEGGES OM: Trafikken skal legges om fra nordgående til sørgående tunnelløp i Botne- og Bringåker-tunnelene. Begge tunnelene ligger i Holmestrand i Vestfold.

Foto: Arkivbilde: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er mye som skal gjøres. Vifter, lys, armaturer og elektroniske duppeditter blir byttet ut, sier Odd Tandberg, byggeleder drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

I forbindelse med rehabilitering av tunnelene på E18 i Vestfold blir det i helgen stenging av tunnelløp ved Helland og Island i Holmestrand.

Utskiftninger

Ifølge tunnelforskriften skal alle tunneler som er eldre enn ti år vedlikeholdes. Tandberg sier at trafikanter må regne med kø på strekningen.

Odd Tandberg

VÆR OPPMERKSOM: Odd Tandberg ber folk være oppmerksomme og følge skiltene når to tunneler skal vedlikeholdes på E18 i helgen.

Foto: Helena Rønning / NRK

Omkjøring

– Kø blir det, og det har vært kø der i lang tid. Hvis man er oppmerksomme, og følger skiltene vil det være enkelt å komme frem, sier Tandberg.

Hvor lang tid tar omkjøringen?

– Det er ikke godt å si, kanskje ti minutter. Jeg oppfordrer folk til å følge med på infoskiltene langs veien, sier Tandberg.

Nytt overvåkningssystem

Prosjektleder Jan Helge Egeland har tidligere uttalt til NRK at tunnelene skal få et nytt overvåkningssystem som gjør at Vegtrafikksentralen varsles automatisk hvis et kjøretøy stopper, eller en gjenstand blir liggende i tunnelen.

– Da går det en alarm, slik at de kan sette på signaler eller eventuelt stanse trafikken helt, sa Egeland.

Skal heve sikkerheten

Arbeidene skal gjøre det tryggere for trafikanter å ferdes i tunnelene.

– Det er et ledd i å etterkomme EU-krav, som her i landet har blitt krav i tunnelsikkerhetsforskriften. Det går på å sikre trafikanten i tilfelle noe uforutsett skjer.

Arbeidene skal pågå fram til januar 2018.

Byggeleder Øyvind Pettersen-Dahl sier at tunnelene passeres av omkring 30 000 kjøretøy daglig i helgene.

– De fleste uhellene skjer på ettermiddagene i helgene, sier Pettersen-Dahl.

– Vær oppmerksom

Politiet ber folk som ferdes i tunnelene å vise hensyn.

– Vi har opplevd flere kjedekollisjoner ved at biler som kjører inn i tunnelen ikke er oppmerksomme på kø, og kjører inn i bilen bakfra, sier Marius Knudsen, operasjonsleder i Sør-Øst politidisrikt.

– Budskapet er enkelt. Vis ekstra varsomhet når du kjører inn i tunnelen, og hold god avstand til bilen foran, sier Knudsen.