NRK Meny
Normal

«– Måtte han brenne i helvete»

Stefaren til Christoffer Gjerstad Kihle utleveres med fullt navn og bilde i en blogg, og i en gruppe på Facebook.

Christoffersaken

Det eksisterer, i tillegg til Facebook-gruppa, en blogg. Også her blir stefaren identifisert med navn og bilde.

Foto: Skjermdump

Gruppa ble opprettet 5. februar i år, og har allerede over 2 200 likere. Bloggens første innlegg er fra mars 2012.

Skjermdump fra Facebook

Siden på Facebook har over 2000 likere.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Hensikten med Facebook-gruppa og bloggen er å spre navnet til stefaren. I bloggen står det også blant annet at media burde navngi stefaren, på lik linje med andre kjente norske kriminelle.

Flere av medlemmene i denne Facebook-gruppa skriver truende og sjikanerende innlegg. Dette er to eksempler på hva som er skrevet:

«Måtte han brenne i helvete. Håper en eller anna har vett til å ta knekken på jævel'n dær han sitter i dag.»

«Beste straffen for denne "mannen" må være å sette han fri. Så kan folket gi han den straffen han fortjener!»

Agder lagmannsrett - Brynjar Meling og stefaren

Stefaren (til høyre i bildet) og forsvarer Brynjar Meling fra rettssaken i 2009.

Foto: Per Foss / NRK

Håper politiet tar saken

Christoffer Gjerstad Kilhles stefar ble i 2009 dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet Christoffer slik at han døde.

Stefarens advokat, Brynjar Meling, håper politiet tar saken dersom hans klient trues på nettet.

– I utgangspunktet så regner jeg med at Facebook ser sitt etiske ansvar selv, og at dersom det fremkommer trusler på denne siden, så vil politiet ta hånd om det og behandle de som truer på lik linje med andre kriminelle, sier Meling til NRK.no.

Brynjar Meling legger ikke skjul på at han misliker gruppen sterkt.

– Det sier mer om de som har opprettet den og de som er medlemmer der, enn om det tema de forsøker å ta opp. Måten de presenterer det på viser at de ikke har noe aktverdig formål eller kunnskap om saken, sier Meling.

– Dette rammer ikke bare min klient som et problem. Det rammer hans familie, hans nærmeste, hans barn og personer som overhodet ikke har noe med denne saken å gjøre. For min klient som mener seg uskyldig dømt så blir denne belastningen ytterligere forsterket, sier Meling til NRK.no.

– Slike grupper er lite heldige

Kokkvold

Per Edgar Kokkvold har lite samsen for den slags type grupper på Facebook.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener slike Facebooksider er uheldige.

Vi skal huske på at det er domstolene som skal dømme, og det er domstolene som har dømt. En folkedomstol skal vi ikke ha i dette landet. Jeg har svært liten forståelse for slike Facebook-grupper, sier han.

Ny utfordring med sosiale medier

Ekspert på sosiale medier ved NTNU, Jan Frode Haugseth, sier at dette er et eksempel på hvorfor sosiale medier byr på utfordringer.

– At man kan publisere personnavn og komme med trusler er en av de nye utfordringene vi har fått i forbindelse med sosiale medier. Dilemmaene som oppstår i den forbindelse er det mye debatt rundt, sier han, og fortsetter:

– Facebook er en stor aktør som vil bli oppfattet som seriøs. De reagerer kjapt dersom de får rapportert om noe upassende, sier Haugseth til NRK.no.

– Men burde det være en type godkjenning før man eventuelt skal kunne publisere slike grupper?

– En instans som eventuelt kunne gjort dette finnes ikke. Det må nok fortsette å være slik det er nå, men så er det jo slik at alle kan rapportere inn og melde om ting de mener er støtende eller upassende. Og dersom det er en tung instans som sier ifra, for eksempel politiet, så reagerer trolig Facebook enda raskere.

– Siden vil bli lagt ned

Han sier at den nye åpenheten i samfunnet som er kommet med de sosiale mediene slår begge veier.

– Man ønsker at de sosiale mediene skal være så åpne som mulig, men samtidig så viser det seg at hvis de blir for åpne så kan man få mye uønsket innhold. Det gjelder å finne en balanse, sier Haugseth.

NRK har vært i kontakt med Facebook-gruppen, og via nettsamfunnet skriver gruppens administrator at siden vil bli lagt ned og erstattet av en ny side på grunn av uheldig tittelvalg.