NRK Meny
Normal

Slik dyrker du sopp i kaffegruten

Bare i Oslo kastes ti tonn kaffegrut om dagen. Men har du fersk kaffegrut kan du dyrke din egen østerssopp.

Siri Mittet forteller hvordan du kan dyrke din egen østerssopp av kaffegrut.

Kaffegrut er perfekt som grobunn for østerssopp.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– At det kastes 10 tonn kaffegrut hver dag må jeg benytte meg av, tenkte Siri Mittet. Så startet hun Gruten.no.

Nå samler hun inn kaffegrut fra kaffebarer i Oslo. Gruten blir til såpe, beriker kompost og sist men ikke minst, den er ideell til soppdyrking.

1. Kaffegrut

– Først må du jo lage deg en deilig kopp kaffe. Det spiller ingen rolle om gruten er espressomalt eller kokemalt. All kaffe er bra, forteller Siri.

Drikker du ikke nok hjemme kan du ta med fra jobben, eller gjøre en avtale med din lokale kaffebar.

Kaffegrut

KAFFEGRUT: All kaffegrut kan brukes til soppdyrking. Det viktigste er at den er fersk.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I tillegg til at gruten er næringsrik gjennomgår den en slags pasteurisering når kaffen lages. Enten du trakter, brygger i presskanne eller espressomaskin så filtres varmt vann gjennom kaffen, og uønskede bakterier eller muggsopp drepes.

– Vask også hendene med Antibac eller pyrisept for å unngå forurensing av kaffegruten, forklarer Siri.

2. Bland grut og soppsporer

Soppsporene er dyrket på korn og kan importeres. Det som er viktig er å bruke fersk kaffegrut slik at eventuelle andre muggsopper ikke har fått fotfeste.

Siri pleier å blande omtrent 700 gram kaffegrut med 150 gram soppsporer.

Østerssopp-sporer

SPORER: Soppsporene dyrkes på korn og kan importeres. Disse er fra Belgia.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kaffegruten kan være kompakt. For å få luft og struktur i blandingen river Siri litt kartong i biter og legger den i oppvasksåpe over natten. Da drepes uønskede mikroorganismer og bakterier. Soppnettverket bryter ned giftstoffer og det blir ingen såpesmak i den ferdige soppen.

For at blandingen skal holde riktig pH blandes det også inn litt kalk.

3. Dyrkingspose

Blandingen skal deretter opp i en plastpose. Siri bruker en dyrkingspose som har et hull med filter på. Filteret holder uønsket muggsopp ute og østerssoppnettverket kan kose seg inne i posen.

Dyrkingspose til sopp

DYRKINGSPOSE: Her ser du dyrkingsposen som Siri bruker. Den har et filter som gjør at soppnettverket får passe med luft og at ingen andre muggsoppsporer kommer inn og konkurrerer ut østerssoppen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fyll posen med blandingen av sopp og kaffe til den er 3/4 full. Posen må deretter forsegles og settes tørt og mørkt i 4–5 uker.

– Romtemperatur er ok, forklare i Siri idet hun setter dyrkingsposen inn i et skap i gangen og lukker døra.

4. Fukting og frukting

Når soppnettverket har fått jobbet seg ferdig inne i posen, er det på tide å "lure" soppen til å gi frukt. Da tar du den ut av skapet, lager et snitt på siden av posen og setter den i et bøtte vann over natten.

Sett soppen på kjøkkenbenken. Den trigges av lys, men skal ikke stå i direkte sollys. Du må holde åpningen i posen fuktig ved å spraye med vann et par ganger om dagen.

Etter nesten to uker kan du høste den første avlingen.

Østerssopp i kaffegrut

ØSTERSSOPP: Slik vokser soppen ut av dyrkingsposen. Dette er avling nummer to på denne posen. Det hvite du ser er mycel-nettverket som har spist opp kaffegruten.

Foto: Philip Hofgaard / NRK