– At det kastes 10 tonn kaffegrut hver dag må jeg benytte meg av, tenkte Siri Mittet. Så startet hun Gruten.no.
Nå samler hun inn kaffegrut fra kaffebarer i Oslo. Gruten blir til såpe, beriker kompost og sist men ikke minst, den er ideell til soppdyrking.
1. Kaffegrut
– Først må du jo lage deg en deilig kopp kaffe. Det spiller ingen rolle om gruten er espressomalt eller kokemalt. All kaffe er bra, forteller Siri.
Drikker du ikke nok hjemme kan du ta med fra jobben, eller gjøre en avtale med din lokale kaffebar.
I tillegg til at gruten er næringsrik gjennomgår den en slags pasteurisering når kaffen lages. Enten du trakter, brygger i presskanne eller espressomaskin så filtres varmt vann gjennom kaffen, og uønskede bakterier eller muggsopp drepes.
– Vask også hendene med Antibac eller pyrisept for å unngå forurensing av kaffegruten, forklarer Siri.
2. Bland grut og soppsporer
Soppsporene er dyrket på korn og kan importeres. Det som er viktig er å bruke fersk kaffegrut slik at eventuelle andre muggsopper ikke har fått fotfeste.
Siri pleier å blande omtrent 700 gram kaffegrut med 150 gram soppsporer.
Kaffegruten kan være kompakt. For å få luft og struktur i blandingen river Siri litt kartong i biter og legger den i oppvasksåpe over natten. Da drepes uønskede mikroorganismer og bakterier. Soppnettverket bryter ned giftstoffer og det blir ingen såpesmak i den ferdige soppen.
For at blandingen skal holde riktig pH blandes det også inn litt kalk.
3. Dyrkingspose
Blandingen skal deretter opp i en plastpose. Siri bruker en dyrkingspose som har et hull med filter på. Filteret holder uønsket muggsopp ute og østerssoppnettverket kan kose seg inne i posen.
Fyll posen med blandingen av sopp og kaffe til den er 3/4 full. Posen må deretter forsegles og settes tørt og mørkt i 4–5 uker.
– Romtemperatur er ok, forklare i Siri idet hun setter dyrkingsposen inn i et skap i gangen og lukker døra.
4. Fukting og frukting
Når soppnettverket har fått jobbet seg ferdig inne i posen, er det på tide å "lure" soppen til å gi frukt. Da tar du den ut av skapet, lager et snitt på siden av posen og setter den i et bøtte vann over natten.
Sett soppen på kjøkkenbenken. Den trigges av lys, men skal ikke stå i direkte sollys. Du må holde åpningen i posen fuktig ved å spraye med vann et par ganger om dagen.
Etter nesten to uker kan du høste den første avlingen.