95 prosent av plantene som vokser i Norge kan spises. Det er ikke dermed sagt at alle smaker godt, men mange ugressvekster er smakfulle og strutter av vitaminer og mineraler.
Hedda Kortnes er yogainstruktør og foredragsholder om spiselige planter. Tidligere drev hun familiens gartneri. Nå har hun kjøpt en seter i Aremark, som skal bli en slags selvbergingsgård med kursvirksomhet.
Her er hun hjemme i Lier og i hennes hage finnes ikke ugress, bare mat.
1. Skvallerkålpesto
Å lage pesto er enkelt og kjapt.
Plukk fine blader og stilker av skvallerkål. Pass på at det ikke er mugg eller insekter som har spist av den.
Hakk opp bladene og legg dem i en stor morter eller en kjøkkenmaskin.
Bland i mandler, et hvitløkfedd, parmesan, god olivenolje. Støt løs eller kjør i en blender. Smak til med pepper og himalayasalt.
Skvallerkålpesto kan du bruke som tilbehør til allslags kjøtt og fisk, som pålegg på brødskiva eller til pasta.
2. Vassarve
Vassarve vokser også nesten over alt. Den er best før den blomstrer med de fine stjerneformede hvite blomstene. Vassarve legger seg ofte som et grønt teppe i bedet. Da kan du bare dra de opp med rota, bryte av røttene og spise deg grønne.
Hedda bruker den som regel i salat. Her har skåret opp litt tomat, avokado.
Se Hedda lage salat av vassarve.
3. Meldestokk
Mange vet at kål er av de aller sunneste du kan spise. Men denne hurtigvoksende planten har mange gagner høyere næringsverdi enn kål.
Som andre spiselige planter er den best å spise de ferske skuddene, før planten har vokst seg for stor.
Du kan bruke meldestokk som du bruker spinat. Den er god i supper og i stuinger eller du kan dampe den og ha den som tilbehør.
Meldestokk dampes på ett minutt og passer til alt
Kok opp vann. Legg i meldestokken og la den småkoke i ca. ett minutt.
Ta den ut av vannet og rist av vannet i en sil.
Legg på en tallerken og ha på godt smør, salt og pepper.