Hopp til innhold

Slik blir bobilen klar for vinteren

Når sesongen er over, gjøres bobilene klare for vinterlagring.

Bobil i kladhall

KALDHALL: Frode Jacobsen har god erfaring med å lagre bobilen i kaldhall.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

Frode Jacobsen fra Vear utenfor Tønsberg har hatt bobil i en god del år, og har stort sett god erfaring med å leie plass til bilen under tak hos privatpersoner.

– Det fungerer veldig bra. Det er viktig at man tømmer bobilen for mat og vasker den godt før den settes bort, sier han. Én gang var han riktignok uheldig og fikk musereir i motorrommet på bobilen.

– Jeg tror det skyldtes at det var lagret hundefôr like i nærheten, så det er viktig å forsikre seg om at det ikke er noe spiselig som tiltrekker seg gnagere i lagringslokalet, sier Jacobsen, som mener det er helt avgjørende å tømme vannsystemet og septiktanken på bobilen.

– Ellers kan det bli fryktelig dyrt, sier bobileier Jacobsen.

Fuktball

Som bobilentusiast har Frode Jacobsen lært seg noen knep, blant annet å sette fuktballer inn i bobilen om vinteren.

Fuktball i bobil

FUKTBALL: For å unngå kondens ved vinterlagring anbefales det å sette inn et par fuktballer i bobilen.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

– Det er viktig å unngå kondens i bobilen, og det lønner seg også å sette opp skapdørene slik at det ikke blir kuldelommer som det kan danne seg fukt i, sier Jacobsen.

– Er det omtrent like mye jobb med en bobil som med en båt?

– Nei, det tror jeg ikke. Bare man sørger for at alt er rengjort og vann- og septiktanken er tømt, så er det viktigste gjort.

Luksushotell

Hvis man vil slippe å tenke på feriedoningen om vinteren, kan man sjekke inn bobilen på et hotell, der den får alt nødvendig stell og oppfølging.

Askjems Camping-Center i Tønsberg lanserte Norges første bobilhotell i april 2015. Nybygget er på 10 000 kvadratmeter og har plass til 300 bobiler. Bobilhotellet er først og fremst beregnet på helårslagring for folk som ikke har plass til å oppbevare bobilen hjemme, men de har også noen bobiler på vinterlagring.

– Her er det minimum 10 varmegrader året rundt, og vi starter bobilene hver sjette uke for å sørge for at batteriene holder seg, forteller Odd Askjem.

Bobilhotell

LUKSUSHOTELL: Odd Askjem hos Askjems Camping-Center i Tønsberg tilbyr førsteklasses bobillagring.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

All inclusive

Kundene har tilgang til bobilhotellet via en app som åpner portene, og man kan også bestille varer og tjenester, bl.a. at kjøleskapet blir fylt opp, vask av bobil, service og dekkskifte.

– Noen benytter seg av alle tjenestene, og det er jo bare et tastetrykk unna, sier Askjem.

Utenfor bobilhotellet ligger det til rette for avfallshåndtering, der man kan tømme både toalettet og spillvann og fylle på vann på bobilen.

Hvis man ønsker å bruke bobilen på vinteren, kan de som har bobilen på helårslagring hente den ut når de vil.

– Vi har varmekabler i kjørerampen, slik at det alltid er is- og snøfritt hvis man skal ut på tur om vinteren, forteller Odd Askjem.