NRK Meny
Normal

Helseministeren skryter av prostatasenter

Lover mer penger til sykehusene i årene fremover, slik at flere kan følge Sykehuset i Vestfolds eksempel.

Helseministeren skryter av prostatasenter

Både helseminister Bent Høie og overlege Sven Löffeler er enige om at sykehusene trenger mer penger.

Det sa helseminister Bent Høie da han gjestet prostatasenteret ved sykehuset i Tønsberg i dag, hvor rundt 300 pasienter henvises årlig.

Prostatasenteret åpnet i 2009, og var da landets første. Fem år etter er det en suksess og et unikt tilbud ifølge ansatte og pasienter.

Et godt eksempel

Høie tok seg god tid til å lytte til og snakke med pasientene ved senteret. Helse Sør-Øst har tildelt Sykehuset i Vestfold 700 000 kroner til en videreutvikling av prostatasenteret, og nå lover også ministeren penger fra regjeringen.

Bent Høie

Helseministeren skryter av måten senteret har organisert seg på og lover mer penger.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Er det en ting som er sikkert, så er det at vi kommer til å bruke mer ressurser på sykehusene i årene fremover. Og innenfor dette området så skjer det heldigvis ny medisinsk utvikling, det kommer ny teknologi. Og det skal vi selvfølgelig gradvis ta i bruk i Norge, sier Høie til NRK.no og legger til:

– Så må vi se på hvordan vi har organisert tilbudet, men senteret her i Tønsberg er et godt eksempel til andre på en bra måte å organisere det på.

– Blir det en mal?

– Nå er vi i gang med å lage tilsvarende tenkning for alle kreftdiagnosene. Det å tenke det som vi kaller for pakkeforløp, det å jobbe med tverrfaglige team som tar beslutningen for pasienten og at pasienten alltid vet hva som er neste steg og har en tidsplan. Da kan pasienten kan konsentrere kreftene sine om sin situasjon, forklarer Høie.

I 2013 gjennomførte senteret 67 operasjoner for prostatakreft, 38 operasjoner for blærekreft og 50 operasjoner for nyrekreft. Ved mistanke om, eller påvist, prostatakreft blir pasienter tatt inn til eget behandlingsopplegg.

Stor pasientgruppe med store behov

Overlege Sven Löffeler

Overlege Sven Löffeler er opptatt av at organisering kan ta senteret langt, men for å være på nivået med de beste i verden trengs det mer penger.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ved sykehuset var de både stolte og glade for å få ministeren på besøk.

– Det er veldig positivt. Jeg opplever han som interessert i sykdommen. Det er klart at vi er i utgangspunktet ikke en sykdomsgruppe som er i fokus, sier overlege ved prostatasenteret, Sven Löffeler, og legger til:

– Det er hyggelig at det blir satt søkelyset på dette på denne måten. Det er en stor pasientgruppe med store behov, sier Löffeler.

Han mener pasientene nyter godt av å ha all kompetansen samlet på ett sted. Og det mener pasientene også.

Bjørn Erik Hansen

Bjørn Erik Hansen skryter av måten han har blitt møtt på.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg opplever det som veldig bra. Kort tid og god korrespondanse. Vi får veldig bra oppfølging etter at vi har vært og tatt prøver. Det tar kort tid før jeg får svar og kommunikasjonen med legene er veldig god. Så det er bare skryt, sier Bjørn Einar Hansen.

Löffeler sier allikevel at senterets smarte organisering bare kan ta dem et visst stykke. Skal man opp på nivå med de beste i verden trengs det mer penger.

– Det må jeg dessverre si. Man kan organisere seg på en intelligent måte, men det er en del teknologi som er på vei. Og så er vi for få urologer i landet, avslutter Löffeler.