NRK Meny
Normal

Skoleåpning med streikevakter

I 12 år har de ansatte ventet på åpningen av Færder videregående skole, men da skolen åpnet var halvparten av lærerne i streik.

Færder videregående skole
Foto: Aina Indreiten / NRK

12 år etter at politikerne i Vestfold fylkeskommune vedtok å bygge en ny videregående skole i Tønsberg kunne rektor Ketil Wang-Hansen ønske elevene velkommen til en topp moderne skole.

Ketil Wang-Hansen, rektor Færder vsk

Ketil Wang-Hansen, rektor ved Færder videregående skole.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Vi synes det er trist at vi ble trukket ut i streik, men vi som er her, gleder oss til å starte undervisningen med dere, sa Wang-Hansen i sin åpningstale, før han orienterte elevene om konsekvensene av streiken.

– Dere vil få en del huller i timeplanen og for noen av dere vil det utgjøre halvparten av undervisningen, forklarte Wang-Hansen.

Les også: Bekymret for elever som rammes av streiken

Artikkelen fortsetter under bildet

Åpning Færder videregående skole

Rektor Ketil Wang-Hansen ønsker elevene velkommen til en flunkende ny skole med topp moderne utstyr.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Halvparten i streik

51 av lærerne ved skolen er tatt ut i streik og det utgjør ca. halvparten av undervisningspersonalet. Dermed klarer ikke skolen å gi de nye elevene den skolestarten de ønsket. Men streiken ble møtt med forståelse av elevene.

– De kjemper jo for sine rettigheter og det er jo bra, sier Adrian Kirkeberg som skal begynne på elektro.

Flere av elevene synes det er greit at sommeren forlenges med noen timer skolefri.

– Det hadde jo vært greit å komme ordentlig i gang, men litt ferie er også bra, sier Fabian Kristoffersen som skal gå bygg og anleggsteknikk.

Streikevakter Færder videregående skole

Jan Focas, Hilde L. Larsen og Marie Relling var streikevakter da elevene møtte til første skoledag på Færder videregående skole.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Trist skolestart

For lærerne som sto streikevakt utenfor skolebygget, ble det en spesiell skolestart.

– Det er en veldig uheldig start på et nytt skoleår og ekstra trist når skolen er ny. Vi skulle gjerne vært der, sier Jan Focas som holder streikevakt utenfor skolen sammen med to av sine kolleger.

For rektor Ketil Wang-Hansen ble det en utfordring å åpne den nye skolen. Uten lærere og avdelingsledere som kunne følge de nye elevene til sine avdelinger falt jobben på ham selv.

– Vi har ikke lov til å sette inn erstatninger for dem som er i streik, så i dag må jeg også fungere som avdelingsledere. Jeg blir løpende rundt i dag og sette i gang avdelingene, sier Wang-Hansen.