Se hva arkeologene har funnet nå

TØNSBERG (NRK): Under en urban flate med asfalt og parkeringsplasser skjuler det seg mange hemmeligheter fra gamledager.

Arkeologer er i full sving på parkeringsplassen i Anders Madsensgate i Tønsberg. Prosjektleder Sunniva Wilberg Halvorsen viser frem hva de har funnet så langt.

FLERE GJENSTANDER: Klikk på bildet for å se en video av prosjektleder Sunniva W. Halvorsen som forteller om noen av tingene som er funnet i jorda under parkeringsplassen. Foto: Linn Løkken

Hvis du har kjørt gjennom Tønsberg sentrum så har du kanskje oppdaget at de graver på parkeringsplassen på andre siden av veien for politistasjonen.

Dette er ingen vanlig byggeplass foreløpig, for først skal arkeologene prøve å finne skatter fra gamledager.

Spennende område

Utgravingene er i regi av Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) på oppdrag for Tønsberg kommune og startet opp 24. august.

Gjennom flere jordlag kan arkeologene finne bevis på menneskeliv, små historier og andre spennende gjenstander.

– Vi har gjort mange utgravinger i sentrum tidligere, men dette området er litt spesielt, for det ligger utenfor det som trolig var selve bykjernen under Middelalderen, forteller prosjektleder Sunniva Wilberg Halvorsen.

– Hva kan dere finne her tror du?

– På 80-tallet fant vi Peterskirken rett nedenfor politistasjonen, og der politistasjonen ligger i dag fant vi rester av smier og produksjonsavfallsområder, uten at vi fant verkstedsområdene som kan ha strukket seg opp helt hit, forteller hun.

Graver i Tønsberg

GAMMEL KJELLER: På bildet ser du restene av en gammel kjeller fra et murhus som stod her i Anders Madsens gate på 1950-tallet.

Foto: Linn Løkken / NRK

Håper på avfallsplass

Den store drømmen hennes er å finne en gammel avfallsplass hvor det kan finnes rester av sko, leker og liknende eller kanskje en åker her.

Mynt fra Kong Haakons tid

GAMMEL MYNT: En mynt fra Haakon VII's tid er blant funnene.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Det hadde vært spennende å finne rester av for eksempel pollen som vi kan analysere for å finne ut hva de levde av og dyrket, sier Wilberg Halvorsen.

Hittil har arkeologene gravd seg ned til 1800- og 1900-tallet og funnet flere små gjenstander som beviser at mennesker har levd her.

– Vi har funnet en rusten symaskin fra 1950-tallet, krittpiper, en gammel kniv, beinrester fra dyr, små glassflasker som kanskje har inneholdt parfyme eller medisiner, forteller prosjektlederen.

Mange er nysgjerrige

Ifølge Wilberg Halvorsen er det typisk at innbyggerne i Tønsberg blir nysgjerrige på en slik utgraving som de nå holder på med.

Skilt på gjerdet

INFORMERER: Prosjektlederen lover at alle interesserte skal få informasjon om funnene de gjør på området. De vil henge opp postere og ha utstilling på Slottsfjellmuseet.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Mange stopper opp og spør om hva vi har funnet, de er veldig spente, sier hun.

Likevel råder hun alle skuelystne til å holde seg unna selve området, da dette er et potensielt farlig sted hvor hjelm er påkrevd.

– Vi kommer til å samarbeide med Slottsfjellmuseet hvor vi fortløpende skal ha en utstilling med de gjenstandene vi finner, vi vil også henge opp postere på utsiden her, smiler Wilberg Halvorsen.

Målet er at utgravingene skal vare frem til desember.