Hopp til innhold

Revac-ledelsen fikk hakeslepp av anmeldelse

Ledelsen i Revac AS gjorde seg klare for folkemøte om storbrannen sommeren 2014. Like før møtet varslet Fylkesmannen at de kom til å anmelde gjenvinningsbedriften.

Brannvesenet har kontroll på brannen på Linnestad.

ALVORLIG BRANN: Det brant i en plasthaug på godt over 1000 tonn i juli 2014.

Foto: VIB

Daglig leder i Revac AS, Anders Aas, rakk så vidt å starte på sin forklaring på tampen av rettssakens første dag mandag. Aas og to andre personer i Revac-ledelsen er tiltalt for grove brudd på utslippstillatelsen selskapet hadde. Ingen erkjenner straffskyld.

Aas brukte det meste av tiden til å fortelle om bedriftens kjernevirksomhet som går ut på å sanere elektriske produkter.

Alt fra elektriske tannbørster til brødristere og støvsugere, samles inn og plukkes fra hverandre før de forskjellige komponentene sorteres og gjøres klare for gjenbruk.

Fikk hakeslepp

I etterkant av storbrannen der ca. 140 tonn plast tok fyr og brant opp, skulle de holde folkemøte sammen med Fylkesmannen for å fortelle naboer og berørt om brannen. Like før møtet ble de ifølge Aas kalt til side av fylkesmannen og orientert om at de var vurdert anmeldt for forurensing.

– Vi fikk fullstendig hakeslepp, sier daglig leder Aas fra vitneboksen. Han forklarte i forkant om et generelt fantastisk godt samarbeid med Fylkesmannen, og overraskelsen var derfor stor da de ble varslet om anmeldelsen.

Morten Hugo Berger

– INGEN ULOVLIGHETER: Forsvarer Morten Hugo Berger mener det ikke er gjort ulovligheter som førte til brannen.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Videre forklarte han at Fylkesmannen beroliget dem med at dette var vanlig rutine og det kom nok ikke til å bli mye ut av det. Fylkesmannens reaksjon kommer senere i rettsaken, som etter planen skal vare i 12 dager.

Mener tillatelser ble holdt

Forsvarer for Revac AS, Morten Hugo Berger, kjørte også sin innledning i dag. Han mente at Økokrim driver kreativ tolkning av utslippstillatelsene til Revac siden de har kommet opp med tiltalen slik den foreligger.

Berger mener plasthaugen som tok fyr var lagret innenfor de tillatelsene firmaet hadde og at det ikke er gjort noen ulovligheter som førte til brannen og de store miljøskadene.

Revac-brannen førte til alvorlig forurensing, blant annet fordi slukkevann rant ut i Aulivassdraget, noe som førte til at mer enn 1.500 kilo fisk døde. I tillegg fikk flere bønder i nærheten ødelagt avlingene sine, blant annet fordi de vannet grønnsaker med forurenset vann fra vassdragene.