Psykolog: – Foreldre må bruke mer tid med barna

Barnepsykolog Ingrid Sønstebø mener foreldre må være klar over betydningen de har for barnas psykiske helse.

Ingrid Sønsterbø

TID: Barnepsykologen opplever at stadig flere glemmer å tilbringe nok tid sammen med barna.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Stadig flere unge får psykiske plager. Folkehelseinstituttet regner med at 15 - 20 prosent av alle barn mellom tre og 18 år til enhver tid har psykiske plager.

Psykolog Ingrid Sønstebø forteller at gode foreldre virker beskyttende på barnas psykiske helse, og mener mange foreldre ikke tilbringer nok tid sammen med barna, der barnet er i fokus.

15 minutter om dagen

– Det vi ofte ser hos de barna som kommer til behandling fordi de sliter psykisk, er at foreldrene og barna bruker for lite tid sammen. Vi anbefaler at foreldre til små barn bruker i hvert fall 15 minutter hver dag på lek med fullt fokus på barna. Det er faktisk veldig vanlig at foreldre ikke får til det, sier Sønstebø.

– Man er ofte i samme rom eller spiser måltid sammen, men det er ganske vanlig at man har fokus på andre ting og at barn ikke føler seg sett og hørt.

Tidsklemma

Hun oppfordrer foreldre til å snakke mer med barna.

– Vær nysgjerrig på hvordan de har det og hva som opptar dem, sier hun og legger til:

– På den måten blir man kjent med dem, man lærer barnets sosiale miljø og kjenne slik at man får en veldig viktig posisjon inn i barnas liv. Det er en kjempeinvestering i barnas fremtid.

Hun mener tidsklemma må ta noe av skylden.

– Vi er ofte stressa i dag og bruker mye tid på jobb. Stadig flere får barn sent, og de foreldrene som får barn litt sent er vant til å bruke tid på egne interesser. Så har vi smarttelefoner og pc som folk velger å bruke tid på og som tar opp interessen.

Lekser og middag

Skoleelever NRK snakker med på Husvik skole i Tønsberg forteller at de tilbringer alt fra 20 minutter til noen timer med foreldrene hver dag.

– Vi gjør lekser og spiser middag sammen. Etter det besøker jeg kanskje noen venner eller så er det trening. I helgene finner vi på litt mer sammen, forklarer Jacob Stenersen (12).

Hverdagen er lik for mange av elevene. På spørsmål om de kunne tenke seg å tilbringe mer tid med foreldrene, er de delte.

Noen syns det blir mer enn nok, mens andre forteller at det kunne vært hyggelig å være mer med mamma eller å dra på ferietur med pappa «med bare oss to».

– Ønsker mer tid

Sønstebø forteller at mange barn hun møter faktisk ønsker å tilbringe mer tid med foreldrene.

– Ofte tror foreldre at barna ønsker seg dyre ting, mens det barna egentlig vil ha er mer tid sammen med foreldrene. Mange foreldre blir så overrasket over å høre det, at de må høre det av barna selv for å tro på det.