Hopp til innhold

Solgte økovarer for over én million på to dager

SANDE (NRK:) Norges eneste rene Økofestival er blitt en suksesshistorie. På to festivaldager i fjor ble det omsatt for 1,2 millioner kroner.

Økofestivalen i Sande

FOLKEFEST: Økofestivalen i Sande hadde mellom 6 og 7 000 besøkende i 2015.

Foto: Privat / ØKOFESTIVALEN

Økofestivalen i Sande startet i det små 2006 med et telt med noen få lokale produsenter på torvet i Sande

Når festivalen arrangeres for tiende gang 20. og 21. august er det med over 40 utstillere på plass. Sortimentet er strekker seg fra økologiske klær til såper, kremer, grønnsaker, sjokolade og kjøtt.

Kyr på Vestre Teien gård i Sande i Vestfold

ØKO: Kyra på Vestre Teien gård i Sande leverer 100 prosent økologisk melk. Faktisk så mye som 260 tonn i året. De har fri boltreplass, kan gå ut og inn av fjøset som de selv ønsker og de får nytt beiteområde hver eneste dag. Vestre Teien er en av de faste utstillerne på festivalen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Økofestivalen i Sande er enestående. Jeg kjenner ikke noen festivaler som presenterer økologiske produkter på samme måte her til lands. Her samles svært mange aktører fra øko-Norge på en plass, sier daglig leder i organisasjonen Oikos – Økologisk Norge, Regine Andersen.

Omsetter for millionbeløp

Mellom 6- og 7 000 personer besøkte Økofestivalen i Sande i fjor – et tettsted med litt over 9 000 fastboende. Og de besøkende er der for å handle, skal vi tro styremedlem Amund Sørum.

Amund Sørum

STOR OMSETNING: Utstillerne på Økofestivalen solgte varer for 1,2 millioner kroner i 2015. Styremedlem Amund Sørum tror og håper det tallet er slått etter årets festival.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Omsetninga øker år etter år, og i 2015 var den på cirka 1,2 millioner kroner. De som kommer, er der for å handle. Vi har utstillere fra blant annet Kristiansand, Hurdal og Valdres i år, og vi vet at vi får besøkende fra disse stedene også.

Men for arrangøren er ikke festivalen en gullgruve. Hvert år stiller de seg selv det samme spørsmålet.

– Klarer vi det neste år? Det har med økonomi å gjøre, og slik er det fortsatt, sier styremedlem Ellen Rosnes.

Hun driver selv med økologisk sau- og smågrisproduksjon og var med å starte festivalen i 2006. Målet var den gang, som i dag, å vise mangfoldet av økologiske varer.

Stor omsetningsvekst på økoprodukter

Etterspørselen etter økologiske produkter er økende. I 2015 var omsetningsveksten på 15 prosent. Størst var veksten for frukt, bær og nøtter (28 prosent), grønnsaker og poteter (21 prosent) og egg (20 prosent).

– For 2016 ventes en vesentlig økning av omsetningsveksten, siden tre store kjeder nå konkurrerer om å bli best på økologimarkedet og tilbudet av økologisk mat dermed er i ferd med å bli langt større, sier Regine Andersen i Oikos – Økologisk Norge.

Kjedene Coop (Mega-butikkene), Rema 1000 og Meny satser alle stort på dette området.

Purke nyter livet på økologisk gård

ØKOGRIS: Purka som lever livets glade dager på gården hos Ellen Rosnes har svært god plass, men fôringsstasjonen med økologisk snadder er kanskje favorittplassen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Rundt 2.200 gårdsbruk driver sertifisert økologisk i Norge i dag. Antallet økobønder har vært nedadgående i noen år, men er på vei opp. I 2015 ble 100 nye gårdsbruk Debio-sertifisert.

Ikke godt nok kjent

Sande er en slagkraftig økokommune, sier Andersen, men mener Økofestivalen har et uforløst potensial.

– Festivalen har vært viktig for miljøet i Sande, Vestfold og områdene rundt, og bidratt til at det blitt flere produsenter. Når det gjelder landet for øvrig, tror jeg ikke Økofestivalen er så kjent. Det bør det gjøres noe med, for en slik festival er spennende for øko-interesserte i hele landet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark