NRK Meny
Normal

Mathilde (18) med klar tale i bystyredebuten

Hun er bare 18 år og fersk i politikken, men da hun tok ordet i sitt første bystyremøte i Tønsberg for å prate om regnskogen og TV-aksjonen fikk hun applaus fra salen.

Mathilde Gran-Karoliussen

Mathilde Gran Karoliussen (18) er nyvalgt bystyrerepresentant i Tønsberg. Hun er også miljøagent og brenner for bevaring av regnskogen. Selv skal hun gå med bøsse og være rodeleder på søndag.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Mathilde Gran Karoliussen (18) er nyvalgt bystyrerepresentant i Tønsberg for Arbeiderpartiet og hun debuterte på talerstolen allerede i sitt første møte. Hun holdt en appell som fikk politikerne til å gjøre noe de ikke skal i bystyresalen – nemlig applaudere.

Appellen gjaldt TV-aksjonen som går av stabelen førstkommende søndag. Som en såkalt "miljøagent" har Gran Karoliussen holdt foredrag for barn og unge om hvorfor det er så viktig å bevare regnskogen, og hvorfor det er viktig å støtte Regnskogfondet.

– Bare tanken på at vi kanskje ikke har mer regnskog er trist, og at vi selv er ansvarlig for at den gradvis blir borte er fælt å tenke på, sier hun.

Les også: Uro i Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg

Og selv om regnskogene i verden er langt unna oss i Norge, er 18-åringen krystallklar på at den er essensiell for oss også.

– Klarer vi ikke bevare regnskogene får det store konsekvenser for alle, uansett hvor de bor.

Klar beskjed til nye kollegaer

Selv går Gran Karoliussen sisteåret på Re videregående skole og får god respons på sitt arbeid fra klassekameratene.

– De synes det er en god sak å engasjere seg i, og det virker som de synes det er gøy at ei fra deres klasse reiser rundt og holder foredrag for andre videregåendeelever.

Gran Karoliussen er den yngste bystyrerepresentanten i Tønsberg. Hun har en klar oppfordring til sine kollegaer.

– Ta valg som er bra for klimaet og miljøet, for vi skal ha det godt også i fremtiden.

Dramatisk mangel på bøssebærere

Bare i Tønsberg mangler det rundt 300 bøssebærere til søndagens aksjon. 20 000 husstander skal dekkes i løpet av tre timer, noe som krever rundt 500 bøssebærere.

– Vi har akkurat runda 200, det er altfor få, sier informasjonssjef i Tønsberg kommune Jan Petter Bergan.

Han oppfordrer alle til å ta del i dugnaden for regnskogen.

Vil du bli bøssebærer? Registrer deg på blimed.no.