Hopp til innhold

– Folk vil gjerne kildesortere, men her går alt i en sekk

Til tross økende miljøbevissthet, er det ikke tilrettelagt for kildesortering i flere gjestehavner i et av Norges største hytteparadiser. Også i skjærgården går alt i en sekk.

Avfallshenting: Håvard Spjutø og Øystein Hovde på renovasjonsrunde for Skjærgårdstjenesten

AVFALLSHENTING: Håvard Spjutø og Øystein Hovde på renovasjonsrunde for Skjærgårdstjenesten

Foto: Bendik Hansen / NRK

Reiser du med båt til Tønsberg i sommer, får du ikke sortere avfallet ditt. Verken gjestehavna eller øyene rundt det populære sommerreisemålet tilbyr avfallssortering.

– Fylkesmannen skal lage en felles standard for kystkommunene i Vestfold, men foreløpig er ikke dette på plass, sier Kjell Thu, fagansvarlig for renovasjon i Tønsberg kommune.

Øystein Hovde med havet i bakgrunnen.

REKORD: Øystein Hovde tror de kan sette ny søppelrekord i år.

Foto: Bendik Hansen / NRK

Utelukker ikke søppelrekord

Havet ligger blankt, og øyene i Færderskjærgården er folketomme i det de første solstrålene treffer svabergene. Stillheten brytes av dyp motorlyd fra Skjærgårdstjenestens båt. Flere dager i uka drar Øystein Hovde og kollegaene ut på øyene og henter avfall. I løpet av 30 år har Hovde observert en positiv trend.

– Det folk er vant til hjemme, vil de gjerne gjøre ute. Vi ser at miljøbevisstheten i skjærgården har blitt mye bedre.

I sommer regner de med å hente mellom fire og fem tonn avfall dersom været fortsetter som nå, noe som vil være ny rekord.

I Jensesund ved Vestre Bolærne har Linn Fagerheim og familien lagt til med båten. De synes det er viktig å sortere avfallet når de er på tur.

– Ja, absolutt. Vi vil gjerne bli flinkere til det.

Linn Fagerheim mener det kunne vært bedre tilrettelagt for kildesortering, men berømmer samtidig Skjærgårdstjenesten for den innsatsen de gjør.

– De gjør en veldig god jobb, sier hun.

Kast søppelet: Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt håper folk vil kildesortere når de er ute med båten

KAST SØPPELET: Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt håper folk vil kildesortere når de er ute med båten

Foto: Privat

– Ta med avfallet hjem

Sammen med Vest-Agder og Telemark troner Vestfold på kildesorteringstoppen ifølge Grønt Punkt. Kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad mener folk kan klare å kildesortere dersom de ønsker det.

– Fordel avfallet i fem poser og ta med hjem, sier hun.

Hun mener også at båtfolket bør gå litt i seg selv.

– Dersom søppeldunkene er fulle kan du ta med avfallet til neste sted. Ikke la det stå igjen utenfor beholderen. Da kommer måkene, og avfallet ditt blir forsøpling i sjøen.

– Og er søppeldunkene fulle bør du ta kontakt med renovasjonsselskapene, sier hun.

Restavfall: Tønsberg gjestehavn er blant de som kun tilbyr tilreisende dunker til blandet avfall

RESTAVFALL: Tønsberg gjestehavn er blant dem som kun tilbyr tilreisende dunker til blandet avfall. Horten og Holmestrand tilbyr kildesortering i sine gjestehavner, mens Larvik lar båtgjestene kildesortere i Helgeroa.

Foto: Bendik Hansen / NRK

Utfordring for nasjonalparken

En kjapp ringerunde til gjestehavnene i Bergen, Kristiansand og Stavanger viser at kildesortering praktiseres i de store gjestehavnene.

Også ved Aker Brygge Marina kildesorteres ulike typer avfall.

– Vi sorterer alt, svarer Knut Langli, havnesjef ved marinaen.

Alle kystkommuner i Norge skal utarbeide en felles avfallsplan for småbåthavner og private brygger. Det stilles også krav til kommunene om avfallsplan for havnene som hovedsakelig mottatt avfall fra fritidsbåter.

– Kildesortering er mulig å få på plass. I Rogaland- og Stavangerområdet har de store, flotte stasjoner. Utfordringen her er at det er nasjonalpark, og at slike stasjoner ville blitt veldig prangende i naturen, sier Hovde.