NRK Meny
Normal

LHK innførte kampfiksings-regel for to år siden

Larvik håndballklubb satte ned foten da de fikk mangfoldige telefoner med forespørsler om tippetips fra innsiden av klubben.

Larvik - Byåsen

I 2010 innførte Larvik håndballklubb egne regler mot kampfiksing.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Geir Oustorp

Trener for Drammen, Geir Oustorp, sier han er kjent med at det ble spilt på en kamp hvor Drammen HK var involvert.

Foto: Thor Amund Hagen / NRK

– Vi ble ringt ned av folk som ønsket å tippe på oss, sier klubbdirektør i Larvik håndballklubb, Bjørn Gunnar Bruun-Hansen.

I 2010 opplevde mange i støtteapparatet i klubben å bli kontaktet med spørsmål om hva som ville bli utfallet av kampene. Da tok klubben affære.

– Det var mange telefoner og ringing om resultater og kamp, hva vi trodde om resultater, hvilke spillere vi skulle bruke og så videre. Dette var en dialog vi synes var ubehagelig, og en kommunikasjon vi ikke ønsket. Derfor innførte vi disse reglene som har gjort at vi ikke har havnet i slike situasjoner som vi nå har sett, sier Bruun-Hansen.

Har ikke fått tilbud om kampfiksing

Etter de siste dagenes mistanker om kampfiksing i fotballen, har NRK.no spurt en rekke norske idrettsprofiler om de har opplevd kampfiksing. Nesten ingen av dem har hørt om noe lignende i sin idrett som i fotballen.

Til gjengjeld har flere håndballklubber opplevd det samme som Larvik: At folk forsøker å få informasjon fra innsiden av klubbene.

Mistenkelig tipping i Drammen

Trener for Drammen Håndballklubb, Geir Oustorp, bekrefter overfor NRK.no at det har blitt spilt så mye på en Drammen-kamp at den ble tatt av oddsen.

– Dette skjedde da oddsen var veldig ny i Norsk Tipping. Det var en kamp som ikke betød noe. Vi skulle spille Europacup uken etter, og da valgte vår trener å spille med et redusert mannskap fordi vil ønsket å satse på den neste kampen, sier Oustorp.

Oustorp har også vært trener for kvinnelaget til Byåsen. Der opplevde han mer påtrykk når det gjelder spilling på kampene.

Han forstår godt at Larvik ønsket å lage sine egne regler.

– I håndball er resultatene ofte mer gitt enn de er i fotballen. Det beste laget på håndballsiden pleier jo å vinne. Jeg forstår godt at Larvik innførte disse reglene i og med at de er så suverene, og har vært det over tid.

Retningslinjer fantes ikke

Da Larvik ville innføre egne kjøreregler for hvordan de håndterer telefoner om tippetips, var det liten hjelp å få andre steder.

– Vi lette etter retningslinjer både innenfor idretten, hos Norsk Tipping og andre steder. Vi ønsket å ha et etisk utgangspunkt for å lage noen regler, men det fantes ikke. Dermed fant vi ut at vi måtte lage våre egne regler, sier Bruun-Hansen til NRK.no.

Det skal ikke være slik at det skal foreligge mistanke om at det som skjer på banen er avtalt i forkant, sier klubbdirektør Bruun-Hansen.

– Det handler om hele idrettens omdømme. Det vi ser i fotballen nå er ikke heldig for hverken fotballen eller idretten generelt. Innenfor idrett selger vi omdømme, og vi selger samarbeid med næringslivet hvor omdømme er noe av det vi samarbeider om. I så måte er dette som nå har skjedd ikke heldig i det hele tatt, sier Bruun-Hansen.

Bjørn-Gunnar Bruun Hansen

Klubbdirektør i Larvik håndballklubb, Bjørn Gunnar Bruun-Hansen, sier de ble ringt ned av folk som ville tippe på deres kamper for to år siden.

Foto: Arkivbilde Yngve Tørrestad / NRK

Ryktene florerer

Sist søndag ble førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam utsatt etter at en navngitt Ull/Kisa spiller ble mistenkt for å ha satt penger på kampen. Andredivisjonsoppgjøret mellom Østsiden og Follo den 24. juni, der Østsiden vant 4–3 etter å ha ligget under 3–0 til pause, er også under mistanke.

Også kampen mellom Rosenborg og Strømsgodset, som endte 3-3, har det gått rykter om har vært fikset.