Kulda setter en stopper for vårblomstene

Mye snø og kuldegrader gjør det vanskelig å plante påskeblomstene. Flere hagesentre melder om labert salg sammenlignet med tidligere år.

Varmer opp blomsterkrukke

VARMEBEHANDLING: Noen gjør hva som helst for å få vårblomstene ut til påske. NRK-kollega Arne Marthinsens forsøk med varmepistol viste seg å ikke fungere helt som planlagt.

Foto: Tori Marie Svendsen

Mange lengter etter å sette i gang med å pynte opp uteplassen med blomster og planter i fine farger, men foreløpig gjør snø og kuldegrader det vanskelig. Det merker også hagesentrene

NRK har vært i kontakt med hagesentre over hele Østlandet. Alle melder om labert salg og sier at plantesalget ikke er i nærheten av hva det har vært de siste årene på samme tid.

– I år har starten vært treg de aller fleste steder i landet. Det positive er at innesesongen varer lenger, og da går vedsalget så det suser, sier administrerende direktør Rolf Baisgård i Plantasjen.

Forsøkte seg med varmepistol

Noen velger oppfinnsomme løsninger for å få vårblomstene ut til påske. NRK-kollega Arne Marthinsen tenkte varmepistolen kunne tine opp den frosne jorden i blomsterpottene – uten hell.

– Det tok rett og slett fyr i jorden. Og plantene, ja de står fremdeles og venter på bedre tider, sier han.

Folk venter med handelen

Tom Egeberg Hvål

GIR PLANTETIPS: Gartner Tom Egeberg Hvål sier det er en rekke planteslag som tåler kaldt påskevær.

Foto: Helena Rønning / NRK

Tom Egeberg Hvål er gartner og innkjøpssjef i hagekjeden Knupp, og forteller at folk venter med handelen til varmere tider.

– Mange vil gjerne plante på kirkegården, men det er nær sagt umulig med en meter snø flere steder.

Han pleier alltid å plante i urner til påske, uansett hvor mye snø det måtte være, eller hvor langt ned på gradestokken temperaturen ligger.

– Vi trenger våren nå! Farger gir godt humør etter en lang og grå vinter, sier Hvål.

Førstehjelpstips

Er du villig til å gjøre en liten innsats er det ikke noe problem å plante blomster nå. Det er flere slag som tåler kaldt påskevær.

Påskeliljer i bøtte kan flyttes inn om natten

KAN FLYTTES: Planter du blomster i potter eller bøtter, kan du sette dem innendørs om natten for å spare dem mot kalde temperaturer.

Foto: Tori Marie Svensen

– Stemor klarer seg ned til 5–6 minusgrader. Jeg har selv hatt den ute i rundt -10, og da går det an å dekke den til litt. Påskeliljer er ganske sikre, for de har en slags frostvæske i løken, sier Hvål.

Krokus, Scilla, Tusenfryd, Vårlyng og Eføy kan også fint plantes. Bare husk å ikke ta plantene rett ut fra 22 grader og til 5–6 minus. La dem stå en periode i garasjen eller i boden før de går i jorden.

– Når du skal plante i minusgrader, lønner det seg å ha frostsikre urner. Med et lag lecakuler under jorden, er det bare å plante, sier gartneren.

Pass på når snøen smelter

Stemorsblomstene kom aldri i pottene sine

NØDLØSNING: Stemorsblomstene til Arne Marthinsen kom aldri i jorden. Som nødløsning kan blomstene plantes i pottene, forteller Tom Egeberg Hvål

Foto: Tori Marie Svendsen

Med plantene i jorden er det viktig å være på vakt når varmegradene returnerer. Spesielt med vintergrønne planter og klatreroser.

– De må dekkes til med strie eller et annet pustende materiale. Det er jo tele i bakken, og da kan plantene få tørke- eller sviskader med én gang luften blir varm, sier Hvål.