Hopp til innhold

Kraftig økning i antall vannskader

Mer ekstremvær, klimautfordringer og for dårlig kapasitet i rørene fører til vann i kjellere. Det koster forsikringsselskapene millioner av kroner.

Vanninntrenging i Horten

AVFØRING I HELE KJELLEREN: Slik så kjelleren ut til Jeanette Flack Johansen for ett år siden. Med nesten en halvmeter med vann langs alle veggene, ble mange av rommene ødelagt. Det kostet forsikringsselskapet flere hundre tusen kroner. – Det var avføring i alle rommene, sier Johansen.

Foto: Gunnar Håkonsen / Privat

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det er skikkelig kjipt, og ikke noe ålreit. Det er tre unger som bor her og det er ikke greit, sier Jeanette Flack Johansen.

I forrige uke kom overvannet og kloakken opp i vaskerommet. I fjor ble kjelleren rammet da vann, blandet med avføring, steg opp en halv meter. Badet, møblene og tapeten ble ødelagt.

Jeanette Flack Johansen

KOMMER OPP GJENNOM SLUKET: Det at rørene ikke er i orden, gjør noe med stressnivået og livskvaliteten, mener Johansen. – På mandag var det for eksempel varslet mye regn. Den natten sov jeg ikke, for jeg tenkte på den situasjonen som var i fjor, sier hun.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Johansen var derfor raskt ute til å melde fra da Horten kommune oppfordret innbyggerne om å varsle om eventuelle vannproblemer etter et kraftig regnvær.

Finans Norge opplyser at det har vært en økning i antall vannskader de siste årene. Kostnader for vannskader har økt fra 0,8 milliarder i 2008 til 1,5 milliarder i 2015 på privatmarkedet.

Mer nedbør – kortere tid

I fjor var det nesten 18.000 vannskader som følge av vanninntrenging på landsbasis. Dette kostet forsikringsselskapene 704 millioner kroner.

– På grunn av ekstremvær kommer det mye mer nedbør på kortere tid enn det gjorde før. Rørene har ikke kapasitet til å ta så mye vann på en gang. Derfor vil vi finne disse stedene og oppgradere rørene der, sier ingeniør Tore Kristiansen i Horten kommune.

Også Ine Engen, daglig leder i Blomsterhjørnet, meldte fra til kommunen etter å ha pumpet ut 250 liter med vann i forrige uke.

– Til sammen har vi fått inn 23 henvendelser, sier Kristiansen.

Tore Kristiansen

FÅ HENVENDELSER: Tore Kristiansen, ingeniør i Horten kommune, er overrasket over at det var bare 23 henvendelser. – Men så var det ikke like mye regn som i fjor, men nok til at det kunne ha blitt verre, sier han.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Kommunen bruker cirka 70 millioner kroner årlig på vann og avløp, men til tross for at det «renner» oppover, er det fortsatt enkelte deler av vann- og kloakknettet fra 1950-tallet som ikke er skiftet ut.

Kristiansen sier at de skal ta tak i alle henvendelsene.

Erstatningsbeløpene øker

I 2015 var erstatningsutbetalingene på omtrent 3,5 milliarder kroner etter vannskader i private hjem, hytter og i næringsvirksomhet. I tillegg var det 57.478 vannskader i private boliger og hytte.

Stine Neverdal

KLIMA: – Noe er forbundet med store og plutselige nedbørsmengder som vi har hatt mange runder med de siste årene her i landet, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Det er alltid både mindre skader, for noen tusen kroner, og store omfattende millionskader, der boliger blir totalskadd. I de verste sakene er bygningen så skadet av vann at den må rives, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Hun understreker at tallene for første halvår i år er klare om noen dager. Men tallet fra første kvartal viser allerede at forsikringsselskapene utbetaler mer i 2016 enn tidligere.

– Vi har finere og dyrere boliger og hytter som også gjør at skadene blir dyre å utbedre, avslutter Neverdal.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark