Hopp til innhold

Slik sikrer du deg mot flom

Enkle grep kan gjøre risikoen for flomskader på hus og hjem langt mindre.

Man Clearing Leaves From Guttering Of House

RENSK OPP: Det er ventet store nedbørsmengder i fylket det neste døgnet. Et av brannvesenets råd for å sikre seg mot flomskader er å renske takrennene (Illustrasjonsfoto).

Foto: HighwayStarz

Det er ventet store nedbørsmengder i Vestfold, Buskerud og Telemark det neste døgnet.

– For å minske risikoen for skader bør du sjekke stikkrenner, slukrister og taknedløp så raskt som mulig. De som tidligere har hatt problemer med at vann har trengt inn i kjellere ovenfra, kan prøve å spa opp noen grøfter eller renner slik at vannet kan renne vekk fra huset, sier Arnt E. Foldstad, informasjonsrådgiver i Vestfold Interkommunale Brannvesen, til NRK.

– Disse bør også sette opp ekstra forhøyninger der vann tidligere har trengt inn ved kjellervinduer eller utvendige kjellertrapper, legger han til.

Foreløpig er NVEs flomfare-varsel i fylket på nest høyeste nivå, oransje, men direktoratet oppgraderte nylig torsdagsvarselet i Andebu, Lardal og Larvik til rødt nivå.

Utover kvelden er det ventet forholdsvis små regnmengder, men fra midnatt til klokka 06 torsdag morgen er det ventet 16 til 30 millimeter regn i Vestfold.

Flere vannskader

Ifølge Codan Forsikring har antallet vannskader de siste årene økt med over 35 prosent.

– Det meste av økningen skyldes at vann har trengt inn utenfra i forbindelse med kraftig regn eller flom, sier skadesjef Henrik Næss i en pressemelding.

Han sier at fuktskadde rom bør varmes opp og luftes godt for å begrense fuktskader.

– Ta bilde eller video av alt som er skadd og ta vare på kvitteringer.

Over 3000 skader med erstatningsbeløp på rundt 400 millioner kroner er meldt inn til både private boliger og bedrifter etter de store nedbørsmengdene på Østlandet tidligere i høst. Det viser tall fra Finans Norge.

Det oppstår raskt fukt- og råteskader i tak som ikke er tette.

– Hele takflaten bør sjekkes i hvert fall én gang i året. Pass på at takstein og plater ligger riktig, og at de ikke har forflyttet seg eller er skadd, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring i en pressemelding.

– Godt forberedt

Ifølge Foldvik har brannvesenet forberedt seg på ekstra mange oppdrag i forbindelse med regnmengdene.

– En utfordring vi har sett i Vestfold før, er at vann har steget opp via avløpsrør i kjellere. De som er kjent med at dette kan være en utfordring bør flytte opp gjenstander i kjelleren, sier han.

Foldstad råder også til å ha et par støvler og lommelykter lett tilgjengelig, i tilfelle man må ta seg ned i oversvømmede kjellere.

– Skjer dette er det viktig å ta strømmen før man går ned, ettersom vann leder strøm. Vi anbefaler likevel ikke å ta hovedsikringen, fordi drenerings- eller lensepumper i boliger kan være koblet til strømmen. De bør helst ikke stoppe i slike tilfeller, sier han, og legger til:

– Det kan være kloakk i oversvømmede kjellere, og det er ikke ålreit å gå i eller få på huden. Vi kan ikke gjøre noen innsats ved kloakk i kjelleren, da må man få hjelp av en suge/pumpe-bil fra noen som håndterer urent vann.