NRK Meny
Normal

Kan oppdage kreftsvulster tidligere

Mer detaljerte bilder fra det nye mammografiapparatet ved Sykehuset i Vestfold skal gi raskere behandling og sikrere diagnostikk.

Nytt mammografiapparat på SiV

STOLTE: Radiolog og medisinsk fagansvarlig Judy Lynn Albertsen (t. v) og radiograf og seksjonsleder Reidun Ødegaard viser stolt frem den nye mammografimaskinen.

Foto: Linn Udnes / NRK

Tilbudet med den nye maskinen er foreløpig kun tilgjengelig hos et sykehus i Oslo og Sykehuset i Vestfold (SiV).

– Vi er stolte av å få bruke dette høyteknologiske utstyret, sier radiograf og seksjonsleder Reidun Ødegaard hos Brystsenteret ved SiV.

Finner små svulster

En stor hvit maskin med pipelyder roterer fra side til side. Den skal gjøre det lettere å oppdage alt fra endringer i brystene, til små kreftsvulster.

– Den gamle maskinen vi hadde var fra 2003. Vi hadde ofte problemer med den, noe som førte til lengre ventetid for pasientene, forklarer Reidun Ødegaard.

Maskinen brukes daglig. Enkelt forklart, tar den en serie med bilder, eller snittfotografering. Disse bildene kan man scrolle bla gjennom, slik at det nesten blir som en film.

– Apparatet gir oss en mulighet til å se tverrsnittet i brystet. Det gir oss en mulighet for å oppdage små svulster tidligere, forklarer radiolog og medisinsk fagansvarlig overlege, Judy Lynn Albertsen.

Raskere behandling

Albertsen kan bekrefte at den nye maskinen allerede har hjulpet dem med å finne svulster som tidligere var vanskelig å se på bilder.

– Ja, det har vi, uten at vi kan gå nærmere inn på det. Maskinen har mange fordeler, den kan også gi oss muligheter til å bedre påvise utbredelsen av forandringer som vi allerede har oppdaget, forteller Albertsen.

Undersøkelsen i seg selv er stort sett lik den gamle, og den er dessverre like ubehagelig. Radiolog Albertsen og radiograf Ødegaard håper likevel at pasientene blir fornøyde.

– Håpet er at vi kan tilby kvinner både raskere behandling og en sikrere diagnostikk. Den nye maskinen er det beste for pasientene, og gir oss en ny giv, avslutter Ødegaard.