Mange nordmenn sliter matallergi, og i julen kan det være en ekstra utfordring å unngå maten en ikke tåler.
– Alkohol gjør folk mindre oppmerksomme på hva de spiser. Allergikere som vanligvis vet hva de må unngå, tar lettere sjansen på at det skal gå bra og undersøker ikke så godt hva maten inneholder. Det har seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet tidligere uttalt til Matportalen.no.
– Alkoholen kan også forsterke de allergiske reaksjonene slik at en person med moderat matallergi plutselig kan reagere sterkt på en liten mengde mat vedkommende ellers ville tålt.
- Les også:
- Les også:
Vin og julegodt
Ifølge Matportalen.no er dette listen over den vanligste julematen allergikere kan reagere på:
- Nøtter og julegodteri
Mange har en nøtteallergi som kan gi alvorlige reaksjoner. Vær obs på at det er mye mandler i marsipan. Også konfekt, nougat, sjokolade og kaker kan inneholde mandler og nøtter.
- Appelsiner og klementiner kan fremkalle allergiske reaksjoner hos noen. Andre reagerer på melk, egg og hvete
Noen kan også reagere på vin, øl og likør
Ifølge matportalen.no er det sjeldent at noen er allergiske mot selve alkoholen. Alkoholholdig drikke kan imidlertid inneholde allergiframkallende stoffer.
Likører kan for eksempel ha mange tilsetninger av frukt, egg og annet som allergikere kan reagere på.
Drueallergikere kan reagere på noen typer vin.
- Les også:
Melkefri sjokolade
Men det finnes alternativer for dem med matallergier:
- Kumelk kan i mange tilfeller erstattes av havredrikk, kokosmelk, risdrikk soyadrikk og mandeldrikk. Kokosmelk er et godt alternativ til risengrynsgrøt og risdesserter
- Det finnes melkefri mørk sjokolade og melkefri nougat
- Nøtter kan i visse kaker erstattes av tørket frukt, solsikkekjerner og gresskarkjerner eller utelates
- Marsipan fås kjøpt med og uten eggehvite og uten nøtter (falsk marsipan).
- Bruk olje eller melkefri margarin til baking. Da kan bakverket også spises av melkeallergikere