NRK Meny
Normal

Julelys på huset – her går grensa

Det skal mye til for å få fjernet naboens overdrevne lysbruk.

Julehus med julelys

Mange hus lyser ekstra opp på denne tiden av året. (arkivbilde)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Julelys i alle mulige farger og fasonger pryder hus i byer og tettsteder over hele landet, og noen tar det lengre enn andre.

Som med alt annet handler det om smak og behag – det noen syns er vakkert, er glorete og altfor mye for andre. Og så er det noen som lar seg irritere.

Lapp i postkassen

Forrige uke fikk en beboer i Larvik en lapp i postkassen fra en nabo om at julelysene han hadde pyntet huset med, ikke var ønskelig i gata han bodde i.

Så hvor går egentlig grensa for hva som er for mye, og hva som er greit?

Ifølge nabolovens paragraf 2 kan man gjøre hva man vil på sin egen eiendom, så lenge det ikke er til sjenanse for andre på en unødvendig eller urimelig måte, og så lenge det ikke er i strid med gjeldende lover og regler. Om du bor i privat enebolig skal det imidlertid mye til for å medhold i klager på naboens julelys.

Må tåle mye

– Generelt vil jeg si at man må tåle at naboen er litt mer eksentrisk enn seg selv når det kommer til julepynt. Men typiske tilfeller hvor det kan gå så langt at det er nabostridig eller ulovlig i forhold til nabolovgivningen, kan være hvis det er veldig mye lys, blinkende lys, eller i de tilfellene hvor julepynten lager støy slik at det for eksempel forstyrrer nattesøvnen, sier Morten Fæste i Huseiernes Landsforbund.

Han kjenner ikke til at noen har blitt dømt for overdreven julelysbruk i Norge.

Det har imidlertid vært tilfeller hvor Statens vegvesen har bedt husstander om å dempe julebelysningen av trafikkhensyn.

– Kommunikasjon

Fæste mener man må kommunisere med naboen dersom man opplever at juledekorasjonene er plagsomme.

– Men hvis naboen nekter å forholde seg til det, vil domstolene være rette instans. Det vil jo imidlertid være noe upraktisk ettersom problemet med julebelysning gjerne bare gjelder i desember. Man rekker rett og slett ikke å gjøre så mye før problemet er borte.