Hopp til innhold

Julomania langs norske veier

Det er ikke bare Julehuset i Drøbak som har høytid hele året. Stadig flere nordmenn har juledilla og nedlesser hus og hage med lys og julepynt uhemmet etter amerikansk mønster.

Til allmenn beundring – kanskje også til en viss forargelse. Men det krever kontinuerlige forberedelser og planlegging.

– Vi håper jo å bidra til å spre glede rundt oss, ikke forarge. Derfor er vi litt moderate, sier to humoristiske – og ikke så lite selvironiske – gode naboer i en muntert dekorert tomannsbolig på Nordstrand i Oslo.

Les også: Her er årets julehus-finalister!

Mistet tellingen

– Vi mistet tellingen ved 20.000 lyspunkter. Nå har vi sikkert til sammen nærmere 30.000 punkter som lyser opp i nabolaget. Og fortsatt er det plass til flere, sier kompisene Christopher Hars og Bjørn Sværen, som har lidd av julomania i over ti år.

Og de er slett ikke alene om lidenskapen. Scanpix har foretatt en liten rundreise med bil og med tog for å spore fenomenet gjennom fotolinsen: Overdådig dekorerte julehus nær sagt langs alle spor og veier.

Les også: Arrangerer julelystenning av huset

– Og ut vinduet til høyre vil dere nå få se Julehuset på Nesbyen. Vi sakker farten slik at dere kan beundre og fotografere åndsverket, annonserer NSB i god tid før toget passerer på vei til Bergen.

NRK.no med julehus-kåring

De to siste ukene har NRK.no fått inn mange bilder av julepyntede hus i forbindelse med den uhøytidlige kåringen «Norges fineste julehus».

Les også: Her snakker vi skikkelig julehus!

Fem finalister som alle har latt kreativiteten få utløp på ytterveggene og andre nærliggende bygninger er valgt ut, og nå er det bare opp til leserne å stemme på en vinner.

Konkurransen avsluttes på fredag, og frem til da kan du gå hit for å stemme på din favoritt!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.