Hopp til innhold

– Stopp opp, og meld fra

Selv om dyret løper videre etter en påkjørsel, kan det være hardt skadd.

Grevling i veien

DYREPÅKJØRSLER: Viltnemnda i Tønsberg opplyser at de hører oftest om rådyr og grevlinger som blir påkjørt. Uansett om dyret blir liggende eller løper videre, skal påkjørsler varsles. (arkivbilde)

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

I 2016 ble det registrert 9 085 påkjørsler av elg, rådyr og grevlinger på norske veier, opplyser Hjorteviltregisteret. Så langt i 2017 er det registrert 3 478 påkjørsler.

Tar vi ikke med grevlinger, ble det registrert 8 861 påkjørsler av elg og rådyr i fjor, mens tallet så langt i år er 3 394. Det er imidlertid ikke alle påkjørsler som blir registrert hos Hjorteviltregisteret.

– Hvis du skulle være så uheldig å kjøre på et vilt dyr, må du stoppe og se hvordan det går, sier leder i Viltnemnda i Tønsberg, Trond Mathisen.

Han opplyser videre at du plikter å melde fra til politiet eller viltnemnda uansett om dyret blir liggende i veibanen, eller løper videre etter sammenstøtet.

Profilbilde av Trond Mathisen.

OFTE FLERE: ​ – Hvis et rådyr eller en elg løper over veien foran deg, bør du stoppe for det kan komme flere, sier Trond Mathisen.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

– Dyret kan ha fått større skader enn du tror. Det kan gå veldig langt, men ha indre skader. Da legger det seg for å pleie sine egne sår og smerter. I stedet for at dyret skal ligge der og lide, ringer du til politiet eller viltnemnda.

Viltnemnda rykker da ut for å finne dyret.

– Legg gjerne ut en plastpose

Mathisen forteller at det er størst sjanse for å kjøre på ville dyr om kvelden, natta eller tidlig på morgenen, fordi det er da dyrene er i bevegelse. Og hvis du er uheldig, er det viktig at du ikke kjører videre og melder fra senere.

Det gjør det nemlig vanskeligere for dem som skal finne dyret etterpå.

Fareskilt.

ELGFARE: – Følg skiltene. De er ikke satt opp for moro skyld, sier Trond Mathisen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Merk gjerne av stedet ved veien hvor dyret løp ut, med en bærepose for eksempel, og opplys hvilken retning det løp. Da finner vi det mye lettere.

Husdyr

Det er ikke bare ville dyr som blir påkjørt på norske veier. Også husdyr kan forville seg ut i veibanen.

– Hvis en katt eller hund blir påkjørt, ta den med til en veterinær. Da kan veterinæren avgjøre hva man gjør videre med dyret, sier Mathisen.

Hvis du ikke har mulighet til det, rykker viltnemnda ut.

– Vi rykker ut på alle typer dyr som ligger og lider.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark